Blanck Mass – Dumb Flesh

Benjamin John Power, een van de oprichters van Fuck Buttons, leeft zich uit in het soloproject Black Mass en houdt nadrukkelijk geen rekening met tere zieltjes. Dumb Flesh – lees lomp vlees – is een goed gekozen titel voor een plaat vol lang uitgesponnen experimenten met elektronica; zompig, donker en uitzichtloos.

De nummers zijn vrijwel allemaal ritmische thema’s die hypnotiserend eindeloos worden herhaald en waar van tijd tot tijd lagen aan toe worden gevoegd tot een soort van climax wordt bereikt. Om bij in trance te geraken, zonder dansbaar te willen zijn. Maar meer om knetter stoned bij in een hoekje weg te kwijnen. Lichtvoetig is het ook allerminst. De sfeer doet in de verte denken aan wavebands uit de jaren tachtig als The Mission of The Sisters Of Mercy: noem dit dan maar trancedoom. Luister eens naar single Dead Format: een industriële track die hard en noisy start maar dan een subtieler pad inslaat.

Dumb Flesh lijkt een grote proeftuin, is fragmentarisch en experimenteel. Als er al zang wordt gebruikt is het zwaar vervormd tot het alleen nog een sonische toevoeging vormt. Het openingsnummer Loam test de luisteraar minutenlang door muziek zwaar vertraagd achterstevoren af te draaien tot langzaam maar zeker de afspeelrichting heel knap wordt omgekeerd. Maar hoe goed de uitvoering hiervan ook is geslaagd, het is niet iets waarvan je denkt: die wil ik direct direct nog eens een keertje op. Of het moet uit pure verwondering zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s