They Might Be Giants – Glean

Het duo John Flansburgh en John Linnell geeft al sinds midden jaren tachtig een niet aflatende stroom platen uit. Met Glean staat de teller op 16 studio-albums. Ooit begonnen met simpele punkrock begeleid door alleen een drumcomputertje, later meer complex, meer experimenteel en breder georkestreerd. Die lijn wordt voortgezet op Glean.

En zoals we van de heren gewend zijn telt de plaat een overdosis aan nummers (15 stuks) en een zo mogelijk nog grotere overdosis aan ideeën en grappen en grollen; in tekst, maar ook muzikaal. Met onder andere een polka en een swingnummer vol blazers waarbij je je in de roaring twenties waant, zoekt TMBG ook wel weer de randen van je goede humeur op. Vooruit, op een mooie zomerse dag gaat het er nog best in, maar ga het vooral niet te serieus benaderen. Illustratief is ook de gestoorde humor in de video bij het titelnummer (een instrumentaaltje van nog geen twee minuten) Glean: kijk en oordeel zelf. De teksten zijn bij vlagen weer genieten. Neem nu Answer: ‘It may take an ocean of whiskey and time, to wash all of the letdown out of your mind, and this may not be the thing you requested but I, am the answer to all your prayers‘.

De creativiteit kent ook weer geen grenzen in de presentatie van de plaat. Ooit publiceerde TMBG nummers via een antwoordapparaat: draai een telefoonnummer en je kon er naar luisteren. Die ‘dienst’ blies de band eind 2014 nieuw leven in. De nummers die langs die weg de afgelopen maanden zijn verschenen, zijn voor een groot deel terecht gekomen op Glean.

Glean is een niet opzienbarend album van TMBG, maar voor de fans toch weer een niet te missen aanrader. Alleen al om de lekker weg rockende opener Erase, het rare hooklijntje in Good To Be Alive of de noisy baslijn in Underwater Woman. Een plaat ook die weer heerlijk uit de speakers komt knallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s