Will Butler – Policy

De hoes van de soloplaat van Will Butler is een beetje kleurloos; afgezien van rode lijntjes zien we de artiest in gebleekt zwart-wit afgebeeld. Hoe misplaatst! Bij deze plaat hoort een hoes in alle kleuren van de regenboog.

Will kennen we al jaren als de stuiterbal op het podium bij Arcade Fire; hij is de broer van frontman Win Butler. Zijn energie kan hij kennelijk niet genoeg kwijt in de succesvolle Canadese formatie. Hij heeft in elk geval de tijd gevonden liedjes te schrijven en die samen te voegen tot wat officieel zijn eerste solo plaat is: Policy.

Will is een kameleon. De acht liedjes op Policy verschillen onderling zo van elkaar dat het zoeken is naar de raakvlakken. In Finish What I Started biecht hij op dat hij moeite heeft om vol voor iets te gaan en liever lui achterover leunt. Niet alleen een thema dat je zou verwachten bij een bedachtzame ambachtelijk liedjesschrijver, maar in alles klinkt in dit nummer de invloed van Randy Newman en soortgenoten door.

Voor Will zich aan deze ballade waagt pakt hij in Anna uit met door LCD Soundsystem geïnspireerde dansbare elektronica in de lijn van het laatste werk van Arcade Fire Reflector. In Something’s Coming horen we een experimenterende Will Butler. Dat levert misschien wel een van de aardigste nummers op, gebaseerd op een baslijn met een eigenaardige groove. Vervolgens klinkt hij in What I Want ineens weer als een new wave-bandje uit 1979.

Waar horen we Will Butlers hand in deze nummers? Wat kenmerkt hem? Het blijft toch een beetje gissen. De nummers hebben allemaal iets, zitten goed in elkaar en zijn leuk om naar te luisteren. Voortdurend verschiet hij van kleur en het is alsof je naar een verzamelplaat zit te luisteren; van various artists wel te verstaan. Is dat nu geniaal of juist zwak? Luister en oordeelt u zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s