Theesatisfaction – Earthee

Op de hoes van Earthee zitten twee dames op een gouden altaar. In de bio van Theesatsifaction wordt in geheimzinnige teksten uitgelegd dat deze twee dames een bijzonder verbond zijn aangegaan bij het maken van hun muziek. Dat ze daarmee als het ware een een sonisch altaar willen scheppen dat de weg opent naar genezing.

Als je al lezende nu denkt dat we de weg kwijt zijn en op de planeet van gekke bandnamen zijn beland, dan heb je het bij het rechte eind. Op Earthee is bitter weinig zoals we dat gewend zijn en dat is de kracht van deze fascinerende plaat. Laat het gezwets van de artiesten even voor wat het is, en luister naar deze bijzondere muzikale trip die uit een andere dimensie lijkt te komen. Hiphop, r&b en soul zijn hoofdingrediënten op deze, opmerkelijk genoeg door Sub Pop uitgebrachte plaat. Veel van de dertien nummers lijken zich niet te houden aan de conventies van de harmonie. Partijen lijken door elkaar heen te glijden zonder enige raakvlakken maar zijn toch niet vals. Het is bij vlagen onnavolgbaar. Luister eens naar Universal Perspective, waar de stemmen van Cat en Stas prachtig soulvol klinken boven een vervreemdend tapijt van toetsen en baslijnen; een beetje als een met lsd overgoten versie van Village Ghetto Land van Stevie Wonder.

Titelnummer Earthee lijkt dan ineens een recht-toe-rechtaan laidback hiphoptrack met verleidelijke zang van Cat en Stas en in het hart een heerlijk rollende rhyme. En zo zijn er meer tracks waar de mix van hiphop, r&b, soul en psychedelica plots pakkend en herkenbaar uitpakt. Om dan weer terug te keren op dat onnavolgbare pad dat de plaat aanvankelijk vermoeiend maakt, en tegelijk aan je blijft trekken om door te luisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s