Gordon Duthie – Thran

Thran is Keltisch voor de overtreffende trap van eigenwijs: hardhoofdig, dwars, eigengereid, maar dan op het irritante af. Een goede titel voor een album in eigen beheer uitgegeven dat bol staat van de eigengereidheid, op het irritante af. Thran telt tien nummers waarin de instrumentatie uiteenloopt van akoestische gitaren tot en met eigenaardige percussie en bizarre geluiden uit analoge synths. De composities houden zich ook aan geen enkele conventie. Een avontuurlijke plaat, geen lichte kost, weinig toegankelijk.

Gordon Duthie is een muziekknutselaar uit Noordoost Schotland die in het culturele wereldje aldaar op allerlei vlakken actief is. Op zijn nieuwste plaat reflecteert hij op het zinken van het met stoom aangedreven vissersschip de SS Duthies in de haven van Montrose. De boot was van zijn opa en bezweek onder een bombardement door de Duitse Luftwaffe. Maar op Thran zingt hij even makkelijk over actuele (politieke) thema’s als het ontbreken van bereik en het uiten van je mening met je stem in plaats van je virtuele duim.

Gek genoeg doet het instrumentale nummer dat gewijd is aan de door de Duitsers gekelderde vissersboot Duthies (FR 106) [1914-1940] plots denken aan Tubular Bells van Mike Oldfield; allebei gemaakt door thuisknutselaars, allebei klinken ze buitenaards eigenaardig eigengereid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s