J. Mascis – Tied to a Star

Na het gitaarintro van openingsnummer Me Again ben je bij eerste beluistering direct geneigd om mee te gaan zingen: ‘I’d like to see you, in the morning, in the evening…..’. Maar dan kiest de melodie toch een alternatieve weg. Met Tied to a Star presenteert ‘gouwe ouwe’ J. Mascis in relatief korte tijd een tweede voornamelijk akoestisch album. En daarop pleegt hij, denk je als je ‘m voor het eerst opzet, op grote schaal plagiaat op zijn eigen uitgebreide oeuvre; solo en met Dinosaur Jr. Elke overgang in de nummers zie je als geoefend beluisteraar van het werk van Mascis al van mijlenver aankomen. Het klinkt zo heerlijk bekend. Allemaal meer van hetzelfde; een eindeloze stroom variaties op een bekend thema.

Helemaal zuiver akoestisch is de plaat natuurlijk niet. Al in het tweede nummer Every Morning soleert Mascis er op kenmerkende wijze op los en staat de fuzz wijd open. Of hij laat geraffineerd een knisperend distorted laagje meelopen onder de akoestische gitaar als in Come Down. Bijzonder welkom, die elektronisch overstuurde passages, want ze geven pit aan het werk.

Ook vertrouwd is de zang van Mascis, die alsof hij een toondove muzikant is, in zijn onmiskenbare lijzige stijl toch de prachtigste simpele maar o zo aanstekelijke melodieën neerzet. Twee nummers zingt hij enkel met zijn kopstem. Vooral bij Stumble is de kans groot dan de hond aanslaat.

Is er dan helemaal niks nieuws op deze plaat? Toch wel: Indiase percussie, inclusief belletje siert Heal The Star op en in instrumentaaltje Drifter zet het de toon. Maar buiten dit exotische uitstapje is het gewoon business as usual. Niks mis mee. Laat maar komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s