The Aikiu – Ghost Youth

Als een Franse band JD Samson – het mannelijk deel van Le Tigre – uitnodigt voor een duet, dan kun je dat zien als een mission statement: deze Parijzenaars willen opvallen. Het is de vraag of ze het kontje dat ze met het gastoptreden van zo’n bekende artiest uit de VS wel nodig hebben. De debuutplaat Ghost Youth van The Aikiu (spreek uit als ‘eye-cue’) is ook zonder de gast het beluisteren meer dan waard.

De Parijse formatie is gebouwd rond zanger Alex Aikiu. Een opvallende figuur van Frans-Vietnamese afkomst; een stijlvolle verschijning. Aikiu zingt in opener Pieces Of Gold met veel pathetiek en trillers in de hoge stem; zoals we dat kennen van Jarvis Cocker van Pulp of Brian Ferry. Roxy Music is zo’n rare associatie nog niet bij deze plaat, vol eigenzinnige muziek die qua composities en klankkleur zweeft tussen luchtige pop en pure avantgarde zoals die in de jaren tachtig door de scene rond Luc van Acker werd gemaakt.

Opener Pieces Of Gold is door de voordracht vol drama door Alex Aikiu niet de meest representatieve van de plaat. In hoofdzaak is de zang meer terughoudend, eist minder de aandacht op. En dat doet de nummers goed. Begin bij het verkennen van deze plaat dus gerust bij het tweede nummer Let Me Freakout (Nosferatu); een springerige en dansbare track die duidelijk maakt dat de Parijzenaars geïnspireerd zijn door de synthpop uit de jaren tachtig. Of klik gelijk door naar prijsnummer Fools; een op een simpele baslijn gebaseerde euforische track met trance trekjes. Barbarella zou zo op een album van Fad Gadget hebben kunnen staan; The Fear doet denken aan de wave uit de begin jaren van Spandau Ballet.

Zover de talrijke referenties. Ghost Youth is een boeiende leuke plaat die blijft groeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s