Flesh, Trash & Heat – Flesh, Trash & Heat

In een morsige kelder aan een kade vol obscure bedrijvigheid in het Rotterdamse Coolhaven vind je een oefenruimte en een kleine studio. Zo’n creatieve hotspot waar al sinds jaar en dag het ene na het andere lokale bandje droomt over snelle roem. Uit die kelder komt Flesh, Trash & Heat en de gelegenheidsformatie heeft na jaren puzzelen in de studio nu een eerste album afgeleverd. Flesh, Trash & Heat is een studioproject. Veel van de songs bestaan dan ook uit vlijtig knip- en plakwerk, waar de stijl van de videoclip vol ‘found footage’ bij openingsnummer Graphic Traffic prachtig bij aansluit. Luister bijvoorbeeld naar instrumentaaltje Hit The Fucking Road, waar drumsamples om het effect nauwgezet kort worden afgebeten.

De 12 nummers zetten je even in de tijd terug. De nummers die zweven tussen dance en dub met rockinvloeden roepen associaties op met Meat Beat Manifesto of – met name door het gebruik van samples – Consolidated, maar dan zonder activistische teksten. Reggae drukt ook een nadrukkelijk stempel op veel nummers. Het jazzy Hit The Fucking Road zou dan weer op een plaat van Red Snapper kunnen staan. Opzwepend en zenuwachtig Don’t Panic klinkt als Iggy Pop on-electroclash-acid. Altijd zijn er tegendraadse elementen: een grof klinkende baslijn of atonale gitaarpartijen. Dat maakt deze afwisselende plaat leuk om naar te luisteren.

Minpunt is dat de nummers soms wat te lang voortborduren op een klein idee. Het geduld van de luisteraar wordt op de proef gesteld als Dust of Summer– een zacht swingend nummer met reuze aardig zanglijntje – nog eens bijna vier minuten in dub-vorm wordt voortgezet. Na elkaar is dat echt te veel van het goede.

Een groep creatievelingen rond bassist en eigenaar van de LGM-studio Chris van Velde en sampledokter Ardy Beesemer werkte lange tijd aan de nummers. Gewoon voor de lol, zonder direct een doel voor ogen te hebben. Daar komt misschien wel wat verandering in, nu er een volwaardig album ligt en de band de composities al een paar keer op het podium heeft vertolkt. De plaat maakt nieuwsgierig hoe zij live presteren.

De plaat is vooralsnog alleen via de band verkrijgbaar en bij Plaatboef in Rotterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s