Half Japanese – Overjoyed

Enjoy the life you never had: Yeah!! Jad Fair schreeuwt zijn longen uit zijn lijf. Hij is dan misschien een paar jaartjes ouder geworden sinds het laatste album 13 jaar geleden, maar hij heeft er nog net zo veel plezier in. Overjoyed heet de verrassende nieuwe van legendarisch Half Japanese. En die titel drukt uit wat Jad Fair – samen met broer David al in 1974 oprichter van de formatie – en zijn bandmaten Mick Hobbs, Gilles Reider, John Sluggett and Jason Willett er van vinden. Ze zijn hartstikke blij weer eens iets gemaakt te hebben.

Op deze langspeler hebben ze er niet hun best op gedaan om te klinken als vroeger. Vroeger toen de broertjes Fair er nog om bekend stonden op ongestemde gitaren te spelen en ze steevast riepen dat het enige ‘chord’ die ze kenden die tussen de gitaar en de versterker was. De plaat is geproduceerd door Deerhoof’s John Dietrich. En dat levert een heerlijk levendig stuiterende maar toch open klinkende gitaarplaat op. En Jad Fair, die houdt het er bij zijn maffe teksten over de muziek te scanderen.

De plaat opent met het ijzersterke nummer In It’s Pull, een nummer dat naadloos zou passen in de catalogus van bijvoorbeeld Robert Pollard. Dat hoge niveau wordt op Overjoyed nog een paar keer benaderd maar naar mate de plaat vordert verandert het karakter, en niet per se ten goede. Fair zingt steeds minder en de nummers lijken meer en meer een muzikale aankleding voor een hoorspel. Bijna suikerzoet romantisch wordt het zelfs in The Time Is Now. De muzikale aankleding neigt een enkel nummer naar het infantiele; zeg maar kinderliedjes voor volwassenen.

Overjoyed is misschien wel Half Japanese meest toegankelijke plaatje ooit. En best te genieten. Maar wat de fans uit de begin jaren er van zullen vinden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s