Black Tie Electrons – Disco of Decay

Het Dordtse muziekwereldje is klein, iedereen kent elkaar, iedereen doet het wel eens met elkaar. Soms komen daar verrassende en geslaagde combinaties uit voort. Dat geldt zeker voor Black Tie Electrons: het duo Otto van Gemert en Phil Martin. Van Gemert is zanger-gitarist van Fervid: een gitaarpopband met een enorm oeuvre maar matig succes. Phil Martin is producer en drumt onder andere bij soul/funk-formatie Laura Vane and the Vipertones. Qua stijlen al een interessante combi. En wat komt daar uit? Een dampende electroplaat met knappe pakkende liedjes; dansbaar tot op het bot en vol heerlijke retro elektronische sounds. Zet de plaat op en je bent in een klap terug in de jaren tachtig.

Phil Martin tekent voor de productie en verdient een compliment. De plaat klinkt werkelijk geweldig. Elke nuance in de geluiden van de synths is prachtig te horen, de diversiteit aan klankkleuren overweldigend, de vette baspartijen jaloersmakend.

Ook de liedjes zitten goed in elkaar en zijn aanstekelijk. Met swingende hoogtepunten als Heart of Stone en Extremely simple. Bij tracks als deze is het onmogelijk stil te blijven zitten en verdienen vaak gedraaid te worden op dansfeestjes.

Toch is er een minpunt. Black Tie Electrons bewandelt het pad dat acts als Teddybears, Calvin Harris en Datarock inmiddels stevig hebben verkend. De Dordtenaren kunnen zich op allerlei fronten meten met die succesvolle acts, op één punt na: de teksten. Van ‘native speaker ‘ Martin en docent Engels Van Gemert mag je verwachten dat het taalkundig allemaal klopt. Maar het is misschien te veel tongue in cheek. Als een puber zingt Van Gemert het ene na het andere liedje over meisjes. En als dat al grappig is bedoeld, ligt het gevaar op de loer dat dit niet wordt begrepen. De genoemde stijlvoorbeelden slagen er beduidend beter in de grappige retroklanken te verpakken in smakelijke humor. Al met al toch een bijzonder leuke popplaat.

Bekijk de video bij singel Disco of Decay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s