The Notwist – Close to the Glass

Het is veelzeggend dat The Notwist op nummer 7 op hun nieuwe plaat Close to the Glass – toch vaak de positie voor het hoogtepunt op een album – teruggrijpt naar hun beginjaren. In de jaren negentig zijn deze Duitsers bekend geworden als pioniers in het electrogenre, na daarvoor jaren als metalband door het leven te zijn gegaan. En pakweg twintig (!) jaar later bouwen ze een album om een nummer heen waarin alle drums, zang en electro verzuipen in een stapeling van lagen overstuurde gitaren. In de psychologie noemen ze dat regressie: terugkeren naar je jeugdjaren, en dat is niet bedoeld als een positief label.

Als stilstand achteruitgang is, dan gaat dat nu op voor The Notwist. Want ook naast de gitaarherrie in het hart van Close to the Glass valt er niets aan progressie te ontdekken. Erger nog, hitsingel Kong lijkt twee druppels water op de uptempo nummers van vorige edities. Dieptepunt: in Casino komt Marcus Acher in zijn onvervalste Duitse tongval met ongeloofwekkende rijmelarij: ‘We know that gambling is a joke, it’s just annother word for broke’. Tel daarbij op dat het Duitse gezelschap er zes jaar voor nodig had dit bij elkaar te schrijven – het gemiddelde lag hier voor op zo’n vier jaar – en je krijgt toch zo je bedenkingen over Close to the Glass. En wat een zure conclusie is dat. De Duitse avantgardisten lijken uitgeblust. Beter dan het jazzy-electro Shrink uit 1998 wordt het nooit meer. Zonde! Misschien dat brein Marcus Acher te veel tijd steekt in prachtige nevenprojecten als Lali Puna en 13 & God, alhoewel, hoe lang is het geleden dat die iets indrukwekkends hebben uitgebracht?

Al met al is Close to the Glass een prima nieuwe plaat van The Notwist. In 12 nummers doorloopt de band alle stijlen die zij op de laatste twee voorgangers hebben laten horen. De nummers doen niet onder in kwaliteit voor de voorgaande albums en telt een paar melodieuze pareltjes. De productie klinkt iets vlakker dan het oude werk, maar het blijft voor fans de moeite van het beluisteren waard.

Een gedachte over “The Notwist – Close to the Glass

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s