Vertical Scratchers – Daughter of Everything

John Schmersal (Enon, Brainiac, Crook on Tape, Caribou) heeft weer een nieuw project dat is vernoemd naar zijn manier van gitaarspelen: Vertical Scratchers, oftewel hard en verticaal met je plectrum over de snaren raggen.

Hoor je zijn naam, dan spits je de oren want alles waar hij aanzit is het beluisteren waard. In Vertical Scratchers werkt hij samen met Christian Beaulieu (Triclops!) en dat levert weer een knotsgekke anarchistische indieplaat op. In die zin is Schmersal erg consistent, in zijn inconsistentie wel te verstaan. Ook deze plaat schiet alle kanten op. De 15 liedjes op Daughter of Everything komen zelden boven de 2 minuten uit, het volgende nummer begint altijd sneller dan je brein kan verwerken, het is zoeken naar wat de refreintjes misschien zouden kunnen zijn en de stijlverschillen zijn extreem. Zie het als een doosje met een assorti snoepjes; alle 15 lekker maar totaal verschillend.

Het klinkt energiek en vet, de melodieën zijn fijn; het heeft alles wat je wilt van een alternatieve gitaarplaat. En je hoort de snaren overal krijsen onder John Schmersals tucht; hij plaatste bij het opnemen niet alleen een een microfoon voor de amp maar ook boven op de snaren.

Mocht je nu denken: een plaat waarop er 15 korte liedjes in no time doorheen worden gejaagd; dat lijkt Guided By Voices wel! Dan heb je gelijk: Robert Pollard zingt op deze plaat zelfs een liedje mee. Daughter of Everything heeft net zo’n schetsmatig karakter als bekend is van GBV: een plaat vol muzikale invallen, in meer of mindere mate uitgewerkt. En om de vergelijking maar af te maken: de ideeën van GBV zijn doorgaans beter en pakkender dan die van Vertical Scratchers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s