CIEL – Rather Be Alone

Waarom zou je albums maken, als je ook in sneltreinvaart (leuke) ep’s op de markt kunt brengen? We zien het wel vaker de laatste tijd. Heeft de langspeler zijn langste tijd gehad? Wel als het aan het in Brighton gestationeerde CIEL ligt. Althans, zo lijkt het, want Rather Be Alone is de derde ep die het internationale trio in iets meer dan een jaar tijd uitbrengt. En waarom ook niet? Net als voorganger Not In The Sun, Nor In The Dark (najaar ‘22) en Make It Better (afgelopen zomer) bevat de nieuwste loot aan de tak single-gevoelige gitaarpop met een alternatief randje.

Met leden afkomstig uit Nederland, Spanje en Groot-Brittannië en aldus gevoed door de unieke creatieve landschappen van hun respectievelijke thuislanden, bezit de muziek van CIEL het beste van verschillende werelden. Hoewel fris genoeg voor de radio, hebben de nummers van CIEL altijd een donkere kant. Door elementen van indierock, goth en shoegaze te combineren, ontstaat een potpourri die je ook zou kunnen omschrijven als ‘voor elk wat wils’. En dat werkt, want zijn eerste headline-tour door de UK in de herfst van 2022 was in alle grote steden uitverkocht. 

Het is niet verwonderlijk dus dat ook Rather Be Alone weer goed te pruimen is. Single Shut My Body is energiek en er gaat een onbestemde dreiging van uit, als van een weerhaak. En dat is precies wat het nummer doet, eenmaal erdoor gegrepen, laat het je niet meer los. Dat geldt ook voor opener Circles, dat onweerstaanbaar charmant blijkt, niet in de laatste plaats door zachte stem van zangeres Michelle Hindriks, maar vooral ook door het fijne ritme door zowel baslijnen, gitaarriffs en meedogenloos voortstuwend drumwerk.  

Rather Be Alone ligt behoorlijk in lijn met zijn voorgangers. Heel verrassend is het daardoor niet, maar dan weet de fan ook meteen waar hij op kan rekenen. Leuke nieuwe ep, misschien wel de beste tot nu, maar mede daarom misschien ook eens tijd voor een album? Wij hebben er namelijk alle vertrouwen in dat CIEL meer in zijn mars heeft dan een kwartier luisterplezier.  

Plaats een reactie