Een festivalflyer uit 1970 – zoveel is er niet veranderd 

Laatst vond ik een flyer van het Holland Pop Festival in de brievenbus. Niet om mij over te halen langs te komen (het festival vond in 1970 al plaats), maar hij zat bij een bedankbriefje voor iets dat ik had gedaan. De verzender dacht dat ik vanwege mijn werk de flyer wel zou kunnen waarderen. 

Dat klopte helemaal. 

Voor de jeugdige lezers: Holland Pop Festival was een driedaags evenement dat dus in 1970 in het Kralingse Bos werd gehouden. Een soort Nederlandse versie van Woodstock. En als je dat ook niks zegt: een soort voorloper van Pinkpop of Lowlands.  

De flyer stond vol fascinerende dingen. Bijvoorbeeld de ticketprijs. Een kaartje kostte 35 gulden voor drie dagen. (Volgens de inflatiecalculator zou dat bedrag nu ongeveer 85 euro zijn waardoor Left of the Dial met tickets van 50 euro nog steeds echt belachelijk goedkoop is. Maar dit terzijde.) 

Er werd kennelijk ingezet op een internationaal publiek, want de prijzen stonden ook in andere valuta vermeld.  Dat er groots werd gedacht, kan ik alleen maar waarderen, maar van de prijzen raakte ik even in de war: 

Fl. 35 / £ 4 / $ 10

Even dacht ik dat om de buitenlandse verkoop te stimuleren de tickets in andere landen wellicht goedkoper waren. Zou niet heel logisch zijn en vrij onaardig naar de Nederlandse bezoekers, maar wist ik veel, misschien werkte dat vroeger zo. Ik kon me in elk geval niet voorstellen dat vier Engelse ponden, of tien Amerikaanse dollars ooit evenveel waard waren als 35 oudhollandse guldens. Maar ik heb het nagezocht en het bleek wel zo te zijn. Weer wat geleerd.  

Minder leerzaam, maar toch mooi vond ik dat er toen blijkbaar ook al op festivals plekken werden ingericht waar platen van de optredende artiesten te koop waren. Er stond als aanbeveling bij: ‘Gratis pop-documentatie bij de grammofoonplatenstand.’ 

Ik heb geen idee wat ik me moet voorstellen bij gratis pop-documentatie, maar als ik op het festival was geweest, was ik het vast en zeker gaan halen. 

De laatste mededeling op de flyer was van huishoudelijke aard: ‘P.S. Laat dit papier niet rondslingeren, anders wordt het hier een rotzooi!’

Daar heb ik het langste over na zitten denken. Gen Z’ers willen Boomers er nogal eens van beschuldigen totaal niet begaan te zijn met de wereld. Eerst leek deze zin me het bewijs dat dat niet klopte, want het was toch een beetje de jaren 70-variant van ‘print-deze-mail-niet-onnodig-uit’. 

Maar ja, die flyer is 53 jaar oud, dus de Boomers van nu waren tijdens het festival even oud als de huidige Generatie Z. 

Misschien kun je nog zoveel van muziek houden, maar vervaagt milieubewustzijn gewoon als je ouder wordt?

Minke Weeda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s