Vic Willems – Wachten Tot Het Fout Gaat

De Utrechtse singer-songwriter Vic Willems won in 2016 de Grote Prijs Van Nederland. In het juryrapport stonden de omschrijvingen ‘poëtisch’ en ‘direct’. Deze typeringen dekken net als op debuutalbum Doemdenker/Wonderkind, dat in 2020 aan het begin van de coronapandemie werd uitgebracht, wederom volmondig de lading. Zijn tweede album Wachten Tot Het Fout Gaat staat boordevol verstilde, kleine Nederlandstalige liedjes met grote thema’s. 

Op het nieuwe album bewijst Willems dat hij een meester is om het gewone lading te geven, zonder dat het pathetisch wordt. En dan klinkt een modern protestnummer als Zondag In Utrecht heel oprecht. Het beging wat zijig, maar Willems weet mooi tegenstellingen uit te lichten en op het einde weet hij een heftige toon aan te slaan, zonder dat dit de lichtheid van het nummer aantast: Iemand klaagt weer over Rutte / Ik zeg: “Ik kijk het nieuws niet meer.” / Het klimaat is naar de tering / Maar we hebben prachtig weer / En we zitten in een bubbel / Maar we hebben wel gelijk  

Wachten Tot Het Fout Gaat is een schets van de wereld waarin we leven en de veranderingen die we daarin het hoofd moeten bieden. Natuurlijk roept dat gemengde gevoelens op. Dus gaat het van melancholisch en verdrietig naar berusting en vrolijkheid. Daarom is het ook zeker geen pessimistische plaat, maar eerder een plaat die de luisteraar moed in fluistert. En dat doet Willems op afwisselende wijze. Het openingsnummer is ronduit pop en dat geldt ook voor Wandelaar en Alles Drijft Voorbij. Ook is er een verrassende hertaling van Wicked Game met een grandioze intro en er zijn typische singer-songwriter nummers: Blijf Zacht en Lessen. 

Hoewel veel thema’s gaan over de huidige tijd, is Wachten Tot Het Fout Gaat een tijdloos album, dat bij tijd en wijle doet denken aan nummers van Boudewijn de Groot, Lennaert Nijgh, jaren-80 Nederpop en Spinvis. Het zijn niet de minste associaties die Vic Willems oproept, maar gelukkig is er een authentieke eigenheid waardoor hij met zijn luisterpop de lat zo hoog leggen kan. Wachten Tot het Fout Gaat verdient het om vaker te luisteren, want pas dan zal de luisteraar bemerken dat er heel wat valt te ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s