YoungRubbi – Draadjesvlees

In 1982 zong Doe Maar over De Bom: “Carrière maken, voordat de bom valt.” In 1986 verscheen Master Of Puppets van Metallica en in 1996 had Nada Surf een hit met Popular. Wat deze trivia te maken hebben met de Rotterdamse punk rap artiest YoungRubbi laat zich na beluistering van diens nieuwe ep Draadjesvlees slechts raden. Het is een concept ep die gaat over de prestatie- en consumptiemaatschappij en de frustratie (en berusting daarin) over het gebrek aan controle in het leven. Op elke track wordt op een andere manier ingezoomd op ‘controle’. De metafoor die als rode draad door de ep loopt, is een marionet en dat verklaart dan ook gelijk de titel. 

Gedurende acht nummers houdt YoungRubbi de luisteraar een spiegel voor. Hij beschrijft het benauwende gevoel van schijnvrijheid, choqueert, nuanceert, zet aan tot nadenken en drijft de spot met kapitalisme en (over-)consumptie en spaart daarbij zichzelf niet. Zijn politiek en maatschappelijk geëngageerde Nederlandstalige teksten spit hij over keiharde trap en razendsnelle punk die met name in het nummer Etalage Hypnose wonderlijk samensmelten.  

Draadjesvlees opent met een mantra in Marionet Theme:  

“Touw aan mij handen / Touw aan mijn benen / Kijk hoe ik wandel / Ik stribbel niet eens tegen / Kijk niet naar boven / Niet naar beneden / Ik heb geen controle over mijn leven” 

De toon is gezet. Op rapnummer Kunst Van Moord horen we verwijzingen naar YoungRubbi’s Rotterdamse afkomst en op Gekken Aan De Knoppen wordt punk geïntroduceerd. Was De Bom op een reggae-beat nog relaxt en klonk het op de tekst na best vrolijk, tegenwoordig is alles heftiger en gaat het leven veel sneller en dat verbeeldt YoungRubbi met dit nummer heel goed. Tijd voor reclame met Kunst Van Moord (Pt.2)

“Koop nu de YoungRubbi marionetpop. Dit moet u hebben. De pop maakt leuke anti-autoritaire geluidjes, heeft stoere tatoeages en kan totale wartaal uitslaan. Chaos staat ‘m echt goed. Leuk voor uw losgeslagen kind. Te verkrijgen in een plaatselijk kraakpand voor maar €7,50. Prikkeldraadketting niet inbegrepen.” 

In Alsjeblieft Bespeel Me vraagt Rubbi zich af of je wel macht hebt, als hij je macht over hem geeft? Het is een goed voorbeeld van de filosofische inslag die veel nummers op deze ep hebben. Dat en humor, want hij leidt het nummer als volgt in: “Dit gaat over een gelovig iemand of over een SM-seksslaaf. Kies zelf maar.” Op Pop is de marionet weer terug. Het nummer wordt afgesloten met een reclameboodschap die een bruggetje is naar het slotnummer Zal Ik Alvast Gaan Liggen In Mijn Graf, een knappe bewerking van Popular van Nada Surf. Het is met vier minuten het langste nummer van deze ep, die van mij best langer had mogen duren.

Ik ben geen liefhebber van trap, maar ik houd wel van punk. Vooral als dat zo rauw, scherp en grappig is als Draadjesvlees. YoungRubbi, verdient met deze plaat wat mij betreft daarom de Edison Popprijs in de categorieën Pop, Rock, Hiphop, Alternative, Nederlandstalig en Album, want veelzijdiger dan Draadjesvlees hoor je zelden. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s