Yaeji – With A Hammer

De stem van Kathy Yaeji Lee alias Yaeji doet kindachtig aan, maar er is helemaal niks kinderachtigs aan de muziek die zij maakt. Tot nu toe verscheen er enkel wat ep’s, singles en een soort van mixtape en dus is With A Hammer het officiële debuut van de artiest die Koreaanse, Japanse en Amerikaanse invloeden samen laat vloeien in haar even eigenaardige als opwindende composities.

Liefhebbers van de dansvloer kennen Yaeji misschien al wel via remixen die ze maakte voor Dua Lipa en Robyn en haar house-hitje Raingurl. De samenwerkingen geven al wel een hint hoe haar talent wordt ingeschat en gewaardeerd. Een multi-talent bovendien, want Kathy Yaeji Lee is ook nog eens actief als producer, dj, beeldend kunstenaar, creatief director en lanceerde haar eigen lifestyle webwinkel JI-Mart; ze komt vast tijd tekort.

Het is lastig de muziek van Yaeji te omschrijven. Elektronisch, fragmentarisch, altijd dansbaar op een stuiterende manier, vol eigenaardige geluiden maar steeds weer schuilt er een goed liedje achter de geordende chaos aan percussie en samples. Luister maar naar prijsnummer For Granted, waarin het aanstekelijke groovende ritme in een brug een energie injectie krijgt door een wild momentje stuiterende dubstep-ritmes. Of neem nu Fever, dat je met een vervreemdend jungle-sfeertje ook zonder oplopende lichaamstemperatuur een koortsdroom bezorgt. Het loopt over van de creativiteit. Veel nummers staan dan ook nog eens bol van de energie zoals bijvoorbeeld Away x5, en dat maakt veel tracks ideaal voor de avontuurlijke dansvloer. Het is een mix die in theorie terug te voeren is naar de veelheid aan achtergronden van de artiest. Ze is in 1993 geboren in Queens in New York, de plaats vanwaaruit zij nog altijd opereert. Maar ze combineert dat met ‘roots’ in Seoul, Tokyo en Atlanta. En al die indrukken en invloeden hoor je terug in de speelse mix van haar muziek waarin je elementen van Koreaanse indie, electro en house en hiphop uit de jaren 90 en begin van deze eeuw kunt herkennen. Daarbovenop zingt ze ook nog eens afwisselend in het Koreaans en Engels en kan de talen bovendien in een en dezelfde frase combineren. Je komt oren tekort bij het beluisteren van dit ontiegelijk leuke plaatje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s