Cloud Cafe – Cloud Cafe

Cloud Cafe gaat lekker. De bandleden leerden elkaar kennen op het Amsterdamse conservatorium en toen zangeres Tara Wilts, die tot dan toe als singer-songwriter gewend was om alleen op te treden, moest afstuderen vormden ze een bandje. Vorig jaar won Cloud Cafe de Amsterdamse Popprijs en vervolgens werd hij geboekt voor Eurosonic/Noorderslag en Grasnapolsky en nu is er een veelbelovende titelloze debuut-ep via Excelsior Recordings die vier nummers bevat die goed weergeven waar Cloud Cafe voor staat: ontwapenende indie folkrock met een zweem van grunge. Meer rock dan folk, ingetogen en toch rauw.  

De zin “I never meant for this to end” opent pardoes de ep en luidt een explosief bommetje in dat In Over Your Head heet. Het nummer gaat over een jong iemand die zwaar in de shit zit en dingen doet waarvan hij de gevolgen niet kan overzien waardoor de problemen zich opstapelen. Dat wordt ook goed verbeeld door de muziek, die enerzijds melancholisch is en anderzijds behoorlijk stevig. Drums van Dirck Kroes en bas van Tom Radsma zorgen voor een stevige ruggengraat, waar de slaggitaren lekker gruizig tegen aan leunen en die onverstoorbaar standhoudt wanneer gitarist David Coehoorn er tot slot een aangrijpende solo uitperst. 

Melancholie klinkt ook door in de overige drie nummers. Het nummer Cloud Cafe heeft iets zonnigs en er klinkt een bossanova in door die het nummer op alternatieve wijze laidback maakt. Ook hier vallen gitaarsolo en drums op prettige wijze samen en dat is ronduit indrukwekkend. Hoewel een vergelijking met Mazzy Star en Big Thief voor de hand liggen, moet ik bij beluistering van Some Times denken aan Belly, al klinkt Cloud Cafe in dit geval meer pop en minder grunge. Op Pillow valt wederom op wat een heerlijke stem Wilts heeft en hoe fijn het klinkt wanneer Coehoorn haar bijvalt en zij samen een refrein naar een hoger niveau tillen.  

De ep eindigt eigenlijk even abrupt als hij begint en dan valt ook meteen op hoe intens de ep Cloud Cafe eigenlijk is. De stilte die volgt is bijna oorverdovend en direct verlang ik terug naar zowel de rust als de energie die Cloud Cafe met zijn muziek weet op te wekken met slechts vier nummers die mooi zijn opgebouwd, overzichtelijk, schier eenvoudig en toch gelaagd. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s