Sleaford Mods – UK Grim

Handen omhoog van iedereen die dacht dat Sleaford Mods na een plaatje of twee wel zou zijn uitgekinderd. Maar hier zijn Jason ‘stick my phone in your head‘ Williamson en professioneel bierdrinker Andrew Fearn weer. Met opnieuw een compleet album, UK Grim getiteld, met niet minder dan 14 tracks. Bijna fabrieksmatig rollen ze van de band, zo lijkt het wel.

Het is prima voor te stellen dat er mensen helemaal klaar mee zijn. Die twee die staan daar maar, de ene heeft rare ticks en spuugt teksten, de ander drukt soms op een knopje op zijn laptop en drinkt bier. ‘How low can you go‘? Evengoed zullen er mensen zijn die opnieuw smullen van de ruwe backing tracks, soms niet meer dan een ritme uit een machine en een bas- of keyboardlijntje, en de razend klinkende ‘rants‘ van Williamson, altijd grof in de mond, altijd gevat. De teksten zijn op dit album natuurlijk weer raak: de titel UK Grim suggereert genoeg. We stellen ons voor dat hij als een Simon Carmiggelt met een aantekeningenboekje dag in dag uit in pubs zit en rond kijkt en luistert. Zo portretteert hij de Engelse samenleving, of toch die in Nottingham. Hij registreert wat mensen bezighoudt, hoe ze praten, en natuurlijk valt er dan zo af en toe een f-woord. Tussen de regels lees je verontwaardiging over hoe de Engelse samenleving functioneert. Het is opnieuw politiek uitgesproken, maar zonder de dingen bij naam te noemen.

Muzikaal zit er ondertussen ook nog weer wat lichte ontwikkeling. Williamson gebruikt steeds vaker een melodie in het uitspreken van zijn teksten, je zou het zingen kunnen noemen. En ook in de backing tracks sluipt steeds meer variantie, in genre, toonzetting, sfeer en gebruik van effecten en instrumenten en geluiden. Neem nu Smash Each Other Up, dat voor Sleafords doen bijna orkestraal klinkt. Maar het blijft rudimentair, herkenbaar, in stijl. En de samenwerkingen zijn nu een vast gegeven. Dit keer horen we Perry Farrell die de oudjes onder ons nog kennen van invloedrijke bands als Jane’s Addiction en Porno for Pyros. En Florence Shaw van Dry Cleaning mag meedoen in Force 10 From Navarone: ‘Jason, why does the darkness elope? Cross sectioned, it’s not a drink and I don’t fucking smoke‘.

Maar een grote vernieuwende truc blijft opnieuw uit. En dat roept toch het gevoel op dat hoe goed en onderscheidend van andere acts de albums ook zijn, er bij de trouwe luisteraar op een gegeven moment toch een effect van verminderde meeropbrengst in moet sluipen.

UK Grim: Sleaford Mods is niet te stuiten op koers, en laat ons bij het luisteren steeds weer grinniken: ‘this is entertainment‘!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s