The Notwist – Vertigo Days – Live from Alien Research Center

Niet zelden is het opnemen van een album pas de start van de reis van de nummers die erop staan. De band vertaalt het opgenomen werk naar een live situatie, gaat touren, en dat wil het wel eens gebeuren dat zo’n nummer langzaam evolueert in een vorm die nog herkenbaar is, maar duidelijk afwijkt van het ‘origineel’. Dat maakt het zo interessant als zo’n band als ze op de top van hun kunnen zijn met het uitvoeren van al dat nieuwe materiaal, eens de studio in gaat om het live gespeeld vast te leggen. Ik merkte het eerder op; Villagers nam zo in 2016 Where Have You Been All My Life? op en dat leverde een subliem album op. Het kan ook mis gaan. Maximo Park probeerde het kunstje ook op het album As Long As We Keep Moving maar slaat de plank mis met een slecht klinkende productie en het feit dat er weinig tot niets met de liedjes is gebeurd. Maximo Park is live een energieke band, maar een uit de categorie die netjes naspeelt wat er op het album is verschenen.

Een band die op alle mogelijke manieren niet tot die groep van bands behoort, is The Notwist. De Duitse band heeft een sterke live reputatie en die is vooral te danken aan het feit dat zij wel aan de haal gaan met hun repertoire en er op het podium een geweldige trip van maken. Zo zeer zelfs, dat de albums soms wat bleekjes afsteken bij de concerten. Verheugd ontving ik dan ook in 2016 hun eerste live album Superheroes, Ghost-Villains + Stuff. Echt live opgenomen, dus je hoort het publiek af en toe. En vandaag verschijnt Vertigo Days – Live from Alien Research Center. The Notwist heeft in de eigen studioruimte in de omgeving van München – treffend het Alien Research Center genoemd met een knipoog naar het aan de band gelieerde platenlabel Alien Transistor – hun intussen geëvolueerde live uitvoering van het meest recente album Vertigo Days opgenomen. Zonder publiek, wel live ingespeeld.

Onder de handen van de intussen ijselijk strak ingespeelde band rond de broers Acher worden de liedjes van Vertigo Days als water. Ze worden compacter, of juist uitgebreid en vloeien soepel en logisch in elkaar over. Het krijgt meer pit, nog meer energie. Het is Vertigo Days wat je hoort, maar omgevormd tot een prachtige samenhangende luistertrip. Live ingespeeld waardoor sommige instrumenten net even wat beter uit de verf komen of meer impact krijgen. Bij hun concerten zoek ik liefst een plekje in de buurt van de bas om die net wat harder in de mix te horen. Dat krijg je nu ook op dit album en daardoor krijgen de kraut-momenten nog meer swing en kracht. Ook de blazers spetteren bij tijd en wijle uit je speakers. De liedjes pakken nog meer betoverend uit als op het originele album en The Notwist speelt de sterke momenten nog krachtiger uit, zoals in het slepende maar prachtig beheerst gespeelde crescendo in Loose Ends.

Misschien een van de sterkste livebands van het moment legt op Vertigo Days – Live from Alien Research Center haarfijn vast wat die in zijn mars heeft. Het is voor fans een prachtige aanvulling op Vertigo Days, waarbij het mij niet zou verbazen dat je bij het grijpen in de platenkast deze het vaakst kiest.

> De hele sessie is ook op film vastgelegd. Luister en kijk hieronder het volledige album Vertigo Days – Live from Alien Research Center. Je kunt dit in maart ook zelf aan den lijve gaan ondervinden op het festival Peel Slowely And See in Leiden.

Een gedachte over “The Notwist – Vertigo Days – Live from Alien Research Center

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s