Litzberg – Moving On

Mathijs Peeters groeide muzikaal op in poppodium Sjor, roemrucht in Limburgs Roggel, en kwam vaak in naburig Heythuysen en het daar gevestigde café Tom Tom. Een ‘nineties kid’, noemt hij zichzelf, opgegroeid met de gitaarklanken van toen, die hij hoorde op de plekken waar hij gelijkgestemden ontmoette. Intussen is hij enkele decennia actief in de muziek, speelde in bands als Sandusky, The Gasoline Brothers en met Sarah MacDougall. Pas laat in zijn carrière voelde hij het kennelijk tijd om eens zelf naar voren te stappen en verscheen in 2019 zijn eerste solo-album In My Head onder de naam Litzberg – een naam die zijn verbondenheid aan Limburg onderstreept omdat het is vernoemd naar een plek in het natuurgebied Leudal. En al die invloeden die hij eerder ophaalde hoor je in zijn muziek terug. Sinds het verschijnen van zijn debuut schreef hij gestaag door, ook in de corona-periode, en ligt nu het resultaat van zijn zwoegen in de winkel: Moving On.

Peeters vertelt er een mooi verhaal bij, dat als je het vinyl opzet kunt kiezen om erin te vliegen (kant b) of rustiger te beginnen (kant A) en dat de b-zijde rustig afsluit zodat er dan toch weer een gesloten loop ontstaat tussen hard en zacht. Tja, dat is zo, maar Moving On is bovenal een potpourri van stijlen in de gitaarrock. Op het album wordt je aan de hand van Peeters gevoerd langs alt country (Try To Reason), fijnbesnaarde ‘Excelsior’-gitaarpop (Slip Away) tot en met snerpende gitaarnoise in op Amerikaanse alternatieve gitaarrock georiënteerde indierock. Heel stijlvast is het dus niet, maar laat dat nu juist het aantrekkelijke zijn van deze bijzonder geslaagde gitaarpopplaat. Want de stijl kan dan verschillen, toch is het een geheel want de gitaarsound is altijd helemaal raak, de band knalt uit de speakers en de liedjes zitten bomvol melodie (titelnummer Moving On). Vooral die melodielijnen ga je langzaam ontdekken en maakt de plaat een lekkere groeier. Favoriet zijn wat ons betreft de hardere liedjes op de B-kant met Sometime Soon en vooral het stevig stampende Delete And Start Again. Een welgemeend bravo hoera!

Peeters heeft een band om zich gevormd waarmee hij als Litzberg in februari en maart te zien is in De Vegafabriek, Tivolivredenburg, Paradiso, So What! en De Piek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s