Zack Rosen – Syzygy

Oké, ga er even voor zitten, en haak niet gelijk af met lezen. Het verhaal van Zack Rosen is tragisch, maar het aanhoren waard. Hou je vast, zakdoek bij de hand.

Syzygy is een postuum uitgebracht album. Zack Rosen verkoos er mee te stoppen op 18 mei 2019. Hij was samen met een vriend juist een album aan het maken, eindelijk al die ambachtelijk gemaakte liedjes eens vastleggen. Tot dan speelde hij af en toe wat van zijn werk in kleine gelegenheden in New York. Maar grotendeels was zijn werk enkel bekend bij vrienden en familie, of bleef het in de slaapkamer waar hij aan zijn liedjes werkte. Een week voor zijn zelfverkozen dood schreef hij nog een liedje met de zinsnede ‘dit is niet het moment om dood te gaan’, de middag ervoor speelde hij nog bas in een Turks orkest bij de viering van het einde van Ramadan.

Zack Rosen leed aan schizofrenie. Zijn vrienden vertellen dat de ziekte niet de bron was van zijn vermogen om prachtige eigengereide liedjes te schrijven, maar het hem daarvan juist probeerde te beroven. Met een tragisch einde tot gevolg.

Na zijn dood is zijn vriend verder gegaan met het album en doorzocht zijn huis en vond er nog veel meer liedjes. Liedjes van een oorspronkelijk talent, zo’n outsider muzikant, die volkomen los van enige context oorspronkelijke muziek maakt. Het is een riskante vergelijking, maar deze plaat doet automatisch denken aan Alex G. Al is Zack Rosen dan misschien net iets minder buitenissig. Je hoort hem op dit album met steeds een simpele begeleiding van drums, bas en gitaar, aangevuld soms met wat extra’s of een functionele productionele uitspatting. De liedjes op Syzygy zijn stuk voor stuk juweeltjes. Neem nu Monsters&Men, dat smaakvol is uitgewerkt tot een betoverend Beatlesque topliedje. En wees niet bang dat de plaat een en al treurnis is met zware teksten over de geestestoestand van de auteur. De liedjes zijn steevast bitterzoet van sfeer met teksten waar alleen af en toe iets doorschijnt van wat er in zijn leven werkelijk afspeelde.

Zijn ouders hebben een beurs in het leven geroepen om jongeren te steunen die muziek willen studeren. En de opbrengst van deze sublieme plaat gaat deels naar non-profit organisaties die zich met de zorg rond geestelijke gezondheid in de VS bezighouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s