Italia 90 – Living Human Treasure

Ze hebben goede oren voor klassiekers, de Engelsen die zich desoriënterend Italia 90 noemen. Je bent daardoor gek genoeg toch steeds geneigd te denken dat het wel Italianen zullen zijn, maar niets is minder waar, de naam is ontleend aan de voorliefde voor voetbal van een aantal bandleden. Maar terug naar de klassiekers: hun album Living Human Treasure staat bol van de (postpunk) referenties. Opener Cut kan niet dichter bij het werk van Wire liggen. Leisure Activities start als een track van A Certain Ratio, uit hun begin periode wel te verstaan, al neemt dit nummer verschillende wendingen die het daar weer ver van af leiden. Magdelene doet dan weer denken aan het springerige werk van The Futureheads, Competition stelt met een aanhoudende feedbackende gitaar je trommelvliezen op de proef met een voortmalende krautrock-compositie en een repeterende tekst.

Living Human Treasure levert ons een paar heerlijke springerige liedjes zoals New Factory dat zo in de catalogus van Bodega past. Funny Bones schakelt over naar een meer duister sfeertje – maar wel met een heerlijk soepel refreintje – dat ergens het midden houdt tussen Joy Division en DC Fontaines. Golgotha is de Squid-imitatie in Italia 90 vorm en fantastisch activistisch liedje met een idiote gitaarriff als centrum is tot slot Tales From Beyond.

Living Human Treasure van Italia 90 is zodoende als een ‘best of‘ van alles wat met postpunk te maken heeft, uit heden en verleden. Een afwisselend groeiplaatje dat je heerlijke energie geeft op de vroege morgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s