Space Siren – DGDABE

De nalatenschap van Corno Zwetsloot blijft resoneren en muzikanten inspireren. Behalve dat hij met zijn bands waaronder Space Siren anderen de weg wees, drukte hij zijn stempel op veel tijdgenoten die in zijn studio hun dierbare werk op kwamen nemen.

Deze week verschijnt een bijzondere 10″ met een verzameling opnamen van Space Siren die uit het archief zijn opgediept. Ideeën, outtakes, flarden van jams maar ook complete nummers: ogenschijnlijk is het een samenraapsel van rijp en groen, maar het schetst een helder beeld van het paradigma van waaruit Zwetsloot en zijn dierbaren werkten. De ep is vernoemd naar een van de gitaarstemmingen waarmee Zwetsloot experimenteerde: DGDABE.

Je hoort ze bezig in de studio, met elkaar praten. ‘Hee, jij moet meespelen, want ik heb al een tweede partij’. Het is alsof je een kijkje wordt gegund achter de schermen. De track Gaaf Stukkie zal iedereen die wel eens in een oefenruimte heeft gestaan en alles wat er gebeurde primitief opnam herkennen. ‘DGD ABE… komt ‘ie hoor: een, twee, drie vier…’, hoor je ze zeggen om vervolgens onnavolgbaar chaotisch aan de gang te gaan.

Is deze uitgave dan wel interessant voor wie niet de emotionele band voelt met het verleden? Ja, want op de ep hoor je ook complete nummers zoals opener Seven of PsAico, de compromisloze wijze van musiceren, de energie in de gitaarpartijen (Krautrocker) gecombineerd met die dromerige vocalen. Het geeft inzicht in hoe Space Siren werkte aan materiaal, roept in herinnering hoe ook in Nederland bands voortborduurden op de invloeden van dissonante gitaarmuziek uit de school van Fugazi en Sonic Youth (niet voor niets heet een track Sonic Joet). De ep staat voor liefhebbers bol van het inspirerend materiaal.

Zwetsloot overleed in 2014, maar zijn gedachtengoed leeft voort. Bijvoorbeeld in de opnamen die nu nog in zijn studio worden gemaakt en waar de een na de andere veelbelovende Nederlandse alternatieve artiest de eerste stappen in de muzikale carrière zet. En op ESNS in 2023 waart zijn geest weer rond bij een bijzonder concert van Space Siren, waarbij naast de originele bezetting leden van Howrah aanschuiven in een poging de lege plek te vullen. Met dat optreden op 19 januari wordt stil gestaan bij het uitbrengen van de bijzondere uitgave door Katzwijm Records en Subroutine.

Let wel, er zijn maar 100 stuks voorradig van de gelimiteerde uitgave; een 10″, stickers en een naald & gouden draad als borduurpakketje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s