Sarathy Korwar – Kalak

Sarathy Korwar werd geboren in Amerika, hij groeide op in India en vestigde zich in Londen. Op zijn tiende leerde hij het traditionele percussie instrument tabla kennen en dit werd bepalend voor hoe hij zich verder ontwikkelde. Hij gaf een studie geologie op om zich verder te bekwamen op de tabla en zijn tijd in het vervolg aan muziek te wijden. Kalak is zijn derde studio-album. 

De muziek op Kalak is een crossover van diverse stijlen. Zou ik het moeten labelen, dan kom ik uit op ambient indo-jazz met een vleugje trip-hop. Het elftal nummers is zowel rustgevend als opzwepend. Het beluisteren voelt als een energieke trip gedurende welke tijd lijkt te stollen. De titels van de nummers zijn als filosofische bespiegelingen waarop het goed kauwen is.  

Kalak gaat over herinneren. Het opent met een recept om historisch geheugenverlies tegen te gaan en gaat verder met nummers als onder andere To Remember, Utopia Is A Colonial Project, The Past Is Not Only Behind Us, But Ahead Of Us, That Clocks Don’t Tell But Make Time en Remember Circles Are Better Than Lines. Naast percussie die, bijna als vanzelfsprekend mag worden beschouwd horen we fluit, blazers en synths op de veelal instrumentale nummers, al horen we bijvoorbeeld op Remember Begum Rokheya ook geneurie en zang op To Remember.  

Begum Rokheya, was een prominente Bengaalse feministische denker, schrijver, opvoeder en politiek activist uit Brits-Indië. Ze wordt algemeen beschouwd als een pionier op het gebied van vrouwenbevrijding in Zuid-Azië. Met deze kennis is het niet raar te veronderstellen dat Kalak een politiek getint protest is tegen onderdrukking in de (post)koloniale wereld. Het is een subtiele manier van protesteren en een die weinig verzet zal oproepen. Eerder nog zal men het omarmen, want Kalak laat de luisteraar baden in golvende synthmelodieën en gelaagde geluidsdekens van fluit, blazers en vocale expressie die lijken te drijven op Korwars constant aanwezige percussie. 

In het slotnummer Kalak – A Means To An Unend vat Korwar het album samen door de titels van de voorgaande nummers op te noemen. Het klinkt als een gedicht of een filosofische bespiegeling. Kalak is hypnotiserend en betoverend. een middel naar het oneindige.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s