Birthday

Maak zoveel mogelijk lentes, zomers, herfsten en winters mee, vier zo vaak mogelijk je verjaardag en probeer doodgaan zo lang mogelijk uit te stellen. Ziedaar het recept voor een lang leven. Doodsimpel. Met enig voorbehoud blaas ik binnenkort 59 kaarsjes uit en dan is het nog maar een korte sprint in rechte lijn naar de zes kruisjes. Zestig is het nieuwe zevenentwintig heb ik me laten vertellen. Dus hoera! Leve de jeugd, hoe oud dan ook. ‘Leeftijd is maar een getal’, zeggen mensen die het kunnen weten. Zit wat in, maar het valt af te raden deze stelling te gebruiken als verweer wanneer je voor de rechter staat in een zedenzaak met minderjarigen…

Dankzij de fijne algoritmes van Facebook, word ik elke dag attent gemaakt op de jarigen in mijn virtuele vriendenkring. En niet alleen dat. Ik zou elke dag een taart kunnen aansnijden, slingers ophangen, van twee violen en een trommel en een fluit zingen en een fles wijn open trekken, wanneer ik de verjaardag van min of meer klassieke albums zou willen vieren. Een Led Zeppelin die Abraham ziet. Een Joy Division met meer dan veertig jaren op de teller. Urban Hymns van The Verve? Ook alweer 25 lentes jong. En zo gaat dat elke dag maar door. ‘… years ago todayreleased…’ ‘On this day inthe bandreleased…’ Meneer Korsakov zou binnen no time aan de deur staan, mocht ik op elke jubilaris proosten. 

Voor platenmaatschappijen zijn de feestelijkheden reden om uit te pakken met een ultieme, opgepoetste en van vele extra’s voorziene jubileumuitgave, om een album nog eens stevig uit te melken en je financieel een poot uit te draaien. Doorgaans is zo’n jubileumeditie alleen iets voor de die hard fans die werkelijk álles van een band of artiest in de kast willen hebben staan. Mij niet gezien, maar ga gerust uw goddelijke gang.

Interessanter is het om te zien en te horen dat sommige jarigen na 10, 20, 30, 40 of 50 jaar geen spat zijn veranderd, de tijd er geen vat op heeft gekregen, de groeven – in tegenstelling tot die in je eigen kop – niet dieper zijn geworden en dat zo’n plaat het vermogen bezit om je – al is het maar voor 35 of 40 minuten – jonger te laten voelen dan je in werkelijkheid bent. Waarvoor hulde en een lang zal ‘ie leven in de gloria.

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s