L&S – When The Vowels Fall 

L&S is een samenwerking tussen G.W. Sok (The Ex) en de Franse componist en geluidstechnicus Anthony Laguerre. De twee hebben in 2015 eerder samengewerkt aan noiserockproject Filiamotsa en dat is goed bevallen. De twee muzikanten raakten zelfs bevriend. Het zou echter zeven jaar duren voor zij weer samen een project optuigden, maar het resultaat mag er dan ook zijn.  

When The Vowels Fall is een meesterwerk, waarop teksten van Sok zijn te horen waarvoor hij zich bijvoorbeeld liet inspireren door poëzie van o.a Ginsberg en Prévert en die worden ingebed in een mix van indie rock en klassieke muziek door een symfonisch orkest, het GAM uit Nancy, voor wie Laguerre niet alleen de stukken componeerde, maar ook aan de slag ging als dirigent. De samenwerking is zo succesvol, dat het onmogelijk is om te bepalen of de muziek is doordrenkt van de poëtische woorden van Sok of juist andersom.

Brother Bomb Blues is een sterke opener, behoorlijk rock(opera), met klassiek meer op de achtergrond als ondersteuning. Het wordt gevolgd door het stevige, door beukende drums voortgedreven Utter Matter, dat je gerust als prog kunt categoriseren, ondanks dat dit het kortste nummer op de plaat is. Medicine is het eerste nummer dat klassiek begint. De muziek draagt een verhaal over de huidige tijd dat Sok zonder haast ontvouwt. Nog iets rustiger is For You, My Love, dat hoewel het lijkt voort te kabbelen, echter bovendien een zekere onvermijdelijkheid om te luisteren weet over te brengen.  

Die urgentie is ook te beluisteren op Down Goes To Blue, dat zelfs een gevoel van onrust opwekt. Maar pas echt ongemakkelijk wordt het op Can’t Breath, dat is gebaseerd op de laatste woorden van George Floyd. Het wordt gevolgd door een Nederlandstalig nummer, Krant & Schaar: het bewijs dat muziek universeel is en het niet noodzakelijk is om de taal waarin het wordt vertolkt te verstaan. Wellicht dat het hier helpt dat het een interpretatie is van een gedicht van de dadaïst Tristan Tzara? Het is in elk geval een mooie opmaat naar de relatief rustige albumafsluiter, A Case Of Fire, dat klinkt als een gemodereerde murder ballad.  

L&S pakt de luisteraar niet alleen bij zijn lurven, het houdt de kladden ook in een houdgreep, waaruit ontsnappen niet mogelijk is, maar ook niet wenselijk lijkt. When The Vowels Fall is meer dan muziek, meer dan poëzie en groter dan de som der delen. Indrukwekkend is een understatement: luistert en huivert! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s