Where do we go now but nowhere?

Twee grote bouwketen op een fundering. Capaciteit 125 bezoekers, 150 wanneer ze een beetje willen inschikken. Meer is het niet, jongerencentrum The Curve in Echt (L). Correctie: het is véél meer dan dat. Het kleinste jongerencentrum annex poppodium van Limburg is onder meer al meer dan 35 jaar het eerste stapje op weg naar eeuwige roem voor Limburgse bands. Ruim 12 jaar mocht ik tot mijn genoegen de tent runnen, geassisteerd door een enthousiaste, onmisbare vrijwilligersgroep. 

In de periode dat ik er als programmeur/beheerder/voorzitter/boekhouder/secretaris/ pr-mannetje/tapper/dj/wc-poetser/pispaal werkzaam was, heb ik enkele honderden bands zien passeren, waaronder illustere Limburgse cultbands als The Swampsurfers, Pearls for Swains en De Sufgerukte Wallies. Ik stond er zelf met mijn bandjes op het door mijn vader in elkaar getimmerde podium en zag er een piepjonge Floor Janssen (After Forever/Nightwish) één van de eerste keren haar inmiddels fameuze strot opzetten. Er ontstonden daar vriendschappen voor het leven, relaties begonnen en strandden er en de één of de ander vond er zijn toekomstige echtgenoot of echtgenote, gevolgd door een kinderschare. Je had er de fameuze open podia, waarbij gedurende twee dagen achttien, vaak beginnende bands voor een handvol consumptiebonnen een half uurtje het beste of slechtste van zichzelf gaven, voor een aanhang bestaande uit muziekliefhebbers, fans en met foto- en filmapparatuur gewapende ouders. Muzikale thema-avonden, waaronder het ‘Headbanger’s Ball’ voor de metalheads, ska-avonden waar skinheads uit binnen- en buitenland op afkwamen, filmavonden, tafelvoetbal- en flippertoernooien, vroege houseparties waarbij de stroboscoop en de rookmachine overuren draaiden. The Curve deed dienst als opvangplek voor hangjongeren, repetitieruimte, ik verzorgde er jarenlang met een amigo da musica popkwissen en voor veel bezoekers was het een tweede thuis. Nadat ik als spin in het web was afgezwaaid, nam een nieuwe groep vrijwilligers de organisatie over, om op dezelfde voet door te gaan. Alles op no budget basis, vanzelfsprekend.

En nu hangt het zwaard van Damocles boven het piepkleine jongerencentrum. Het recht van opstal wordt niet verlengd en uiterlijk augustus 2023 valt het doek voor The Curve. Inspanningen om een ander onderkomen te vinden, hebben tot nog toe geen resultaat gehad. Het gebouw moet wijken voor een foodmarket en parkeerplaats, een project om de gemeente Echt-Susteren op te stuwen in de vaart der volkeren. Daarmee verdwijnt zowat de laatste uitgaansgelegenheid uit het ooit met drie discotheken bruisende centrum en is de jeugd – en al wie buiten de platgetreden culturele paden iets van zijn gading zoekt – weer eens de sjaak.  Of de pogingen om tot een oplossing te komen en voor het jongerencentrum een nieuwe locatie te vinden zullen slagen, is bijzonder ongewis.

Zaterdag 13 augustus draai ik er met The Vinyl Twins een dj-set, om het huidige bestuur en de vrijwilligersgroep een hart onder de riem te steken en een feestje te bouwen. De toekomst zal uitwijzen of alles van waarde daadwerkelijk weerloos is. 

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s