Dig Deeper – Easy Were The Days (Before I Met You) 

Dig Deeper komt uit Noorwegen, maar daar hoor je niets van. Geen Aha-erlebnis dus, alhoewel… Wie van tijdloze rock houdt in de traditie van Neil Young en Kurt Vile kan dit album zonder blikken of bloze aanschaffen. Het is inmiddels het vierde album van de Noorse band, die daarnaast nog een handvol ep’s op zijn naam heeft staan.  

Easy Were The Days (Before I Met You) begint met een Cool Wind, dat er doet denken aan de muziek van Neil Young in de jaren 70. Het wordt gekenmerkt door een easy vibe en met name de gitaarsolo op het einde is lekker meeslepend. Het wordt gevolgd door een meer uptempo nummer dat doet denken uit indierock uit de jaren 90. Summer Sun is wat we nodig hebben, en dat voelen de Noren goed aan. Met fijne gitaar riffs en –hooks weten ze zowel een luisteraar als een eventuele passant ongetwijfeld te boeien.  

Het titelnummer vinden we terug op nummer drie. Na een redelijk neutrale opening met slaggitaar zorgt een langzame sologitaar voor meer peper en even doet het enigszins denken aan Heroes van David Bowie en dat is veelzeggend en allesbehalve jammer. Omdat het trio dat de plaat opent een redelijk goed beeld geeft van wat je verder kunt verwachten op dit tien nummers tellende album, zal ik verder niet te veel uitweiden.  

Easy Were The Days (Before I Met You) bevat relaxte rock die behalve een nostalgisch gevoel ook puur eigentijds enthousiasme oproept. Dan zijn het de verlavende hooks, dan de twangy gitaarsound die de Noren voor mij innemen. Doesn’t Make A Difference klinkt bijvoorbeeld als een countrynummer door The War On Drugs, terwijl Paper Trails doet denken aan een van de ruigere nummers van REM uit het laatste decennium van de vorige eeuw. Toch gaat geen van de nummers op dit album vervelen en is de gelijkenis nooit zo groot, dat het een pastiche wordt. 

Easy Were The Days (Before I Met You) is allround: geschikt om de dag mee te beginnen en de dag mee te eindigen, heerlijk voor in de auto met de raampjes open, terwijl het asfalt zindert, of zachtjes op de achtergrond tijdens een zwoele zomernacht in de achtertuin.  

Vooralsnog zijn er alleen optredens gepland in Noorwegen, maar Dig Deeper is een band om in de gaten te houden, want tenzij de boekers zitten te slapen, is het niet ondenkbaar hij wordt geboekt voor een tour door Europa. Ik zou daar in elk geval wel warm voor lopen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s