Sharon Van Etten – We’ve Been Going About This All Wrong 

De muziek van Sharon Van Etten intrigeert mij. Ik wil het mooi vinden, en vaak is dat het ook, maar het wil me niet altijd pakken. Maar als het me dan pakt, dan ben ik meteen weer verkocht. We’ve Been Going About This All Wrong is inmiddels het zesde studio album van de vrouw, die met artiesten als Josh Homme, Courtney Barnett, Norah Jones en Angel Olsen heeft samengewerkt. Omdat haar werk is gecoverd door artiesten als Fiona Apple, Lucinda Williams, Big Red Machine en Idles, heeft ze een schier legendarische status als songwriter. Ook omdat er voorafgaand aan de release van dit album geen singles zijn uitgebracht, ligt de lat der verwachting hoog. 

Recente singles, Porta en Used To It staan niet op dit album. Van Etten zegt hierover: “Ik wilde deze release anders benaderen, mijn fans op een opzettelijke manier betrekken, in een poging om het album als een heel oeuvre te presenteren. Deze tien nummers zijn ontworpen om in één keer in volgorde te worden beluisterd, zodat een veel groter verhaal van hoop, verlies, verlangen en veerkracht kan worden verteld.” 

Groot verhaal of niet, opvallend aan We’ve Been Going About This All Wrong is dat er op het eerste gehoor geen echte uitbijters op staan. Het is vooral Van Ettens zang die opvalt, terwijl de muziek, hoewel die kunstig in elkaar steekt, mij niet zozeer bij de lurven grijpt. Behalve zang, neemt Van Etten o.a. gitaar, drummachine, piano, synthesizers en wurlitzer voor haar rekening. Daarnaast wordt de ondersteund door haar vaste touringband.  

Darkness Fades opent het album met intiem gitaarwerk. Vrolijk stemmend is het niet, maar dat deed de titel ook niet per se vermoeden. Knap en vooral intens is het wel en dat komt niet in de laatste plaats dor de poëtisch tekst, die goed wordt ondersteund door de muziek. I’ll Try klinkt van prettig onderkoeld, en heeft net als Mistakes een fijne jaren-80 vibe. Headspace profiteert van een wave-achtig synthesizergeluid, die een mysterieuze sfeer oproept. Een paar tandjes sneller en het zou zomaar een somber dansnummer kunnen zijn. Het wordt voorafgegaan door Born, dat ook al niet vrolijk stemmend is, maar wel knap opgebouwd en waarin naar een indrukwekkende apotheose wordt toewerkt. 

We’ve Been Going About This All Wrong is typisch een plaat die meerdere luisterbeurten nodig heeft (en verdiend). Dat er geen singles aan voorafgingen maakt dat ergens ook wel logisch. Het is met veel nummers zoals Van Etten zingt op het wat mij betreft te korte nummer Anything: “Up the whole night / Right before the sun takes everything / It could’ve been anything” Nou, wie zich de moeite getroost, zal erachter komen dat dit album toch echt wel something is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s