Ode aan Rotown

Net als half Nederland heb óók ik een verjaardagskalender in mijn wc hangen. Tussen al die leuke en lieve mensen wiens namen daarop prijken staat ook jouw naam. We hebben elkaar voor het eerst ontmoet in 1997. Ik was negentien, jij tien. Ik kende jou al van naam en was ervan overtuigd dat wij best een goed match zouden kunnen vormen. Daarom zette ik bij het zoeken naar een studentenkamer mijn passerpunt op Nieuwe Binnenweg 19. Ik trok een cirkel van maximaal één kilometer en binnen die afstand wilde ik wonen zodat we altijd dicht bij elkaar zouden zijn. Het is uiteindelijk 800 meter geworden en dat is het anno 2022 nog steeds.

Door: Ronald Klootwijk

In die 25 jaar dat ik bij jou over de vloer kom heb ik je zien groeien en volwassen zien worden. Van een café waar veel bands kwamen spelen ben je een volwaardig en professioneel poppodium geworden met een geoliede organisatie achter je. Je hebt op tijd gezien dat Rotterdam in de lift zat en je vleugels uitgeslagen door Maassilo, V11, Lantaren/Venster, Theater Rotterdam, Annabel en Arminius als alternatieve locaties te gebruiken. Soms dwing je me zelfs om te kiezen, omdat er op één avond meerdere bands spelen die ik wil zien, maar dat zie ik als een luxeprobleem.

Op je 31ste trok je de stoute schoenen aan en besloot je je eigen festival, Left Of The Dial, te organiseren. Voor mij en vele anderen betekent dit dat het festivalseizoen sinds 2018 pas eindigt na het derde weekend van oktober. Je denkt ook in oplossingen in plaats van problemen en ging in 2020 niet bij de pakken neer zitten toen een fysieke editie last minute niet kon plaatsvinden. Je zette alle zeilen bij en trok al je bezoekers via hun schermen binnen om in 2021 keihard terug te komen met een geweldig en stijf uitverkocht muziekfeest.

Er schuilt ook nog eens een wereldverbeteraar in je. In een tijd waarin je je deuren gesloten moest houden en het vooral moest hebben van het vlees dat je op je botten had, besloot je volledig vegan te gaan. Dit getuigt van een grote maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Ik kan niet anders concluderen dan dat ik, en ongetwijfeld velen met mij, trots ben op wie jij vandaag op je 35ste verjaardag bent en waar je voor staat. Left Of The Dial mag dan vernoemd zijn naar een liedje van The Replacements, maar jij bent onvervangbaar Rotown.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s