Beirut – Artifacts  

Ik ken Beirut, de band rond oprichter Zach Condon van het in 2007 uitgekomen magistrale The Flying Club Cup. Wat een verrassing vond ik dat destijds. Hoe fijn mengde hij klezmer met Balkan-fanfaremuziek en wat speelde hij daarmee goed in op mijn vermogen om melancholisch te worden zonder het hoofd erbij te laten hangen. Sterker nog, de muziek beurde mij altijd op. In de loop der jaren ben ik Beirut echter uit het oog verloren en dus was ik best benieuwd toen ik hoorde dat Artifacts zou verschijnen. Op deze verzamelaar staan nummers van de eerste drie ep’s, aangevuld met eerder niet uitgebracht materiaal en b-kantjes.  

Al dan niet gedwongen door verveling tijdens de lockdowns, dook Condon in zijn archief en diepte naast de ep’s en een paar singles nog veel ouder werk op. Zesentwintig nummers maar liefst telt Artifacts, opgedeeld in vier secties die een dubbelalbum rijk is. In zijn jeugd experimenteerde Condon vele met synthesizer en drumcomputer. Hiervan is een zestal gebundeld op de B-zijde van de eerste plaat onder de naam The Misfits – een naam die ze helaas ook enigszins eer doet, wantde stijl is nogal afwijkend. Ze worden voorafgegaan door de volledige Lon Gisland ep, aangevuld met Transatlantique en de cover O Leãozinho dat de band eerder vooral live vertolkte. 

De tweede schijf begint vervolgens met een verzameling die eenvoudigweg Early Works is genoemd. Hoewel ik hier erg naar uitkeek, en de stijl totaal anders is dan van eerdergenoemde misfits, gaat dit deel op den duur toch enigszins vervelen. De verzameling B-sides op het vierde deel van het dubbelalbum is daarom een verademing. Nummers als Fisher Island Sound en So Slowly  behoeven geen toelichting en ook op andere b-kantjes is de mix van trompet, ukelele en de lijzige, zoete stem van Condon een gouden combi.  

Artifacts is als naam voor deze verzamelaar goed gekozen. Wie goed zoekt vindt in de sectie The Misfits en The Early Works heus ook heerlijk nummers (Fyodor Dormant, Now I’m Gone) en wellicht is dat ook hoe het album moet worden beluisterd. Deel voor deel, maar vooral niet integraal. Interessant is het zeker, maar wie af en toe van Beirut houdt, die kan zich goed behelpen met het eerder verschenen materiaal. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s