IKE – The Great Escape 

The Great Escape is het tweede album van de in Italië geboren en in Berlijn wonende gitarist, componist en producer Isaac de Martin, die muziek uitbrengt als IKE en die in 2011 afstudeerde op jazz. Die invloed kan je nog steeds goed horen, maar door zijn liefde voor Russische films en voor elektronische muziek en techniek, is de muziek die hij als IKE uitbrengt een mengelmoes van stijlen. 

The Great Escape is dus een kaleidoscopisch conceptalbum dat jazz combineert met elektronische soundscapes. Naast De Martin op gitaar en synths is het vooral de zangeres Sera Kalo die de show steelt op vier van de tien nummers. De overige zes zijn instrumentaal, waarvan twee interludes en een kort nummer dat ook als interlude kan worden opgevat en tevens verwijst naar de albumtitel: Small Great Natural Escape. 

The Great Escape is niet voor iedereen. De Engelsen hebben hier een mooie term voor: acquired taste. Het is een beetje de makke van jazz, of je houdt ervan, of je bent muzikant, dus kunt het waarderen. De tracks op dit album zijn avontuurlijk, maar weinig toegankelijk. Albumopener EVA is het beste te omschrijven als een jazzy soundscape en intrigeert. Het wordt gevolgd door het eerste nummer met Kalo en dat is, net als de titel doet vermoeden, best te pruimen: It’s OK

De B-kant begint met een interlude inclusief operagezang. Het nummer is echter verre van rustgevend en wanneer Ethics Of The Sun begint, voelt dat bijna als een verademing. Hoewel het begint als soundscape gaat het over in een EDM-georiënteerd nummer. Met de komst van Kalo keert op Somewhere de rust echter pas echt weer enigszins terug. Via het “titelnummer” komen we bij het langste en tevens slotnummer van het album, Kurbis. 

Alle instrumenten zijn afzonderlijk ingespeeld en door De Martin op zijn laptop samengevoegd, voordat hij ze inleverde om te laten afmixen middels een analoog proces in Big Snuff Studio in Berlijn. Vooral de tracks met vocalen van Kalo gooien hoge ogen, de overige verdienen op z’n zachtst gezegd een gewenningsperiode. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s