Xavier Rudd – Jan Juc Moon

Door de aderen van Xavier Rudd stroomt een mooi mixje van Nederlands – zijn grootvader werd geboren in Tilburg en trok naar Australië – Iers en Aborigine bloed. De zanger en multi-instrumentalist is in Australië geboren, en groeide op in de plaats Jan Juc. Dan heb je de titelverklaring maar vast te pakken.

Die mix aan herkomsten biedt een mooi aanknopingspunt om zijn nieuwe, intussen zijn tiende, album te beschrijven. Rudd, ooit verkozen tot ‘meest sexy vegetariër’, bespeelt graag de didgeridoo, mixt geluidjes in zijn muziek die refereren aan dieren of de natuur en verrijkt de ervaring voor de luisteraar met subtiele synthsounds. Daarnaast neemt hij vaak een akoestische gitaar ter hand. Af en toe komt een reggae-sfeer voorbij in de basloopjes en ontspannen ritmes, soms zijn de liedjes ronduit folk met country invloeden, de percussie vaak beperkt tot het tikken van het ritme op een floortom of bassdrum; precies wat je verwacht bij een album met een subtiel wereldmuziek-sausje. Het is muziek die dicht bij de aarde blijft, soms een beetje cliché probeert het gevoel van natuur in muziek te vertalen, soms erin slaagt het op verrassende manier te doen.

Jan Juc Moon is een onderhoudend luisteralbum met veel afwisseling in sferen, altijd gedragen door de heldere stem van Rudd. Een album voor liefhebbers van folk met een twist met af en toe activistische teksten – Rudd is een uitgesproken voorvechter voor de rechten van aboriginals in Australië. Hij schrikt er ook niet voor terug om de rustige sfeer eens stevig te doorbreken. In het hart van het album volgt een stampend Slidin Down A Rainbow, waar Rudd en zijn band op een discoritme los gaan rond het met effecten bewerkte geluid van de didgeridoo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s