Afterpartees – Family Names 

Voor mijn gevoel doen Afterpartees al heel lang mee. Toch heeft de band pas twee albums uit, drie als je het nieuwe album Family Names meetelt. En of we die mee moeten tellen! Sterker nog, daar gaat deze recensie over. Dat ons wat te wachten staat bleek al uit de vier nummers die als single het licht zagen. Ze geven heel goed de sfeer weer van het album, dat een elftal nummer bevat. 

Afterpartees komt uit Horst, Limburg. Daar hoor je niets van, het zou zo maar een band van de andere kant van de Noordzee of zelfs de Atlantische oceaan kunnen zijn. Liefhebbers van bijvoorbeeld Lemonheads kunnen het album blind aanschaffen. Afterpartees grossiert in vrolijke gitaarpop, soms opgeleukt met saxofoon en dat is op Family Names niet anders. Het album is een ode aan saamhorigheid, vriendschap en eten. Mooie liedjes over de onmogelijke dingen in het leven, zoals optochten die nooit ophouden en het voor altijd bezoeken van je stamkroeg, omlijst door catchy jaren-80 powerpop en stevige, maar altijd goed in het gehoor liggende gitaarriffs. 

Afterpartees ruilde Excelsior Recordings in voor At Ease. Bovendien nam de band voor zijn derde album de touwtjes zelf in handen. Geen managers, geen deadlines, geen regelneven. De vijf muzikanten bouwden een studio in een blokhut ergens op de zandgrond in de bossen van Horst en zetten daar in drie weken het album op tape. Het resultaat is ronduit verbluffend, want blijkbaar kan je met less dus more – en dat is absoluut geen diskwalificatie van de voorgaande albums, maar Family Names klinkt gewoon als een klok. 

Het wordt afgetrapt met het uitstekende titelnummer. Naast deze en de overige singles, waaronder Buun met heerlijke toevoeging van saxofoon, zijn BDD en So Free wat mij betreft noemenswaardig voor wie zich snel een beeld wil vormen, al zou ik iedereen willen aanraden om vooral het hele album eens (of meermaals) lekker op te zetten. Ik kan me niet voorstellen dat je teleurgesteld wordt en mochten we elkaar eens tegenkomen bij een liveconcert van het vijftal, dan kunnen we misschien een boom opzetten over Running Around en of dit qua schema nu wel of niet op Crimson And Clover lijkt. Reacties zijn ook online welkom!

2 gedachtes over “Afterpartees – Family Names 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s