Feeder – Torpedo

Halverwege de jaren negentig vierden britpop en grunge hun hoogtijdagen. Veel bands waren grotendeels in één van deze hokjes te stoppen, ware het niet voor het in 1994 in Newport opgerichte Feeder. Het trio (destijds, nu een duo) rockte te hard voor het britpop-kamp, maar mocht haar tent ook niet op de grunge-camping opzetten omdat ze niet grungy genoeg zouden zijn.

De Welshmen hebben onder leiding van kapitein Grant Nicholas altijd hun eigen koers gevaren. Mocht het elfde album genaamd Torpedo 25 jaar terug uitgebracht zijn, dan hadden de heren van Pearl Jam waarschijnlijk eigenhandig geholpen om de haringen goed diep in de grond te steken aan ‘hun’ kant.

Openingstrack op het nieuwe album The Healing zet de luisteraar met wat strijkers in eerste instantie op het verkeerde been. Het nummer wordt langzaam opgebouwd om na dik drie minuten los te barsten, en de riffs en tempowisselingen je om de oren vliegen. Met When It All Breaks Down laat Feeder horen dat ze nog steeds meesters zijn in het vermengen van de twee eerder genoemde stijlen, zonder gedateerd te klinken. Magpie is ongetwijfeld één van de hardste nummers van Feeder en zou zo uit de koker van Jerry Cantrell (Alice in Chains) kunnen komen – er zijn mindere goden om mee vergeleken te worden – zo strak en energiek wordt het uitgevoerd. Born To Love You mag zich met gemak meten met het beste werk van Feeder en verdient het eigenlijk om een hit te worden.

Zanger/gitarist Grant Nicholas en bassist Taka Hirose vuren met Torpedo misschien geen nieuwe munitie op de luisteraar af, maar dat doet er niets aan af dat het een voltreffer is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s