Bodega – Broken Equipment

Je wist dat het erin zat, een consistente sterke postpunkplaat waar je niet stil bij kan blijven zitten, stuiterend, stevig klinkend en toch met een licht gestoorde speelse vleug van de hand van Bodega, uit Brooklyn. Ja toch?

Op de hoes van Broken Equipment – het tweede album van de arty postpunkers – zien we een machine die wijst. Het staat symbool voor een tijd waarin mensen eindeloos doorbrengen met scrollen en via social media met elkaar in conflict komen. Wat doet dat met ons?

Dat soort thema’s staan centraal in de teksten van de springerige liedjes van de Amerikanen. In de corona-periode lazen ze zich een hoedje en debatteerden over filosofie en de wereld. En maakten muziek. En verzamelden een serie liedjes die bijeen hun sterkste album tot op heden vormen. In vergelijking waren het debuut Endless Scroll en de ep Shiny New Model nog vingeroefeningen, zoektochten naar hun stijl en geluid. Op Broken Equipment horen we een volwassen Bodega, klaar om zalen plat te gaan spelen met hun intelligente dansbare ‘tongue-in-cheek‘ postpunk.

Het is moeilijk een rangorde uit het album te destilleren, van de nummers die het meest aanspreken of op de een of andere manier eruit springen- op meer ingetogen afsluiter After Jane na misschien. Elk nummer is even sterk maar als een gruizig basje het pad dat we gaan bewandelen voor ons event, zoals in No Blade Of Grass, dan komt de staccato postpunk toch het lekkerst voor de dag. Het is een blend van helden uit de jaren tachtig als Au Pairs met de erfopvolgers van vandaag als Franz Ferdinand of New Young Pony Club. Hoekig, eigenwijs, met gescandeerde zang. Toch is er variatie genoeg om je bezig te houden en je te uiten in verschillende dansmoves. Thrown is gebouwd rond een stuiterende baslijn en leidt vanzelf tot sexy heupbewegingen. Van heel andere orde is het bijna The Ramones-achtige punkrockliedje Statuette On the Console: ideaal om op rond te springen, gewoon recht op en neer.

Bodega moet het op deze plaat niet zo hebben van super catchy refreinen, maar het is die continu dwingende strakke vrolijke groove die een glimlach om je mond tovert. Ja, we wisten wel dat Bodega ooit een album zou afleveren dat we nog jaren met plezier op gaan zetten, en hier is ‘ie dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s