Guided By Voices – Crystal Nuns Cathedral

Als je jezelf toelegt op het schrijven van powerpopliedjes, dan moet het je toch telkens bleek om de neus worden als Robert Pollard wéér met een nieuwe plaat komt aanzetten vol perfecte liedjes? We schrijven maart 2022. Feitelijk heeft het opmerkelijk lang geduurd voor we weer een plaat van Guided By Voices mogen beschrijven. Maar daar is er weer één hoor! Nummer 35 intussen. En misschien is het wel hun beste, laat de band zonder schroom weten.

En ja, Robert Pollard en zijn vrienden geven al die liedjesschrijvers weer het nakijken. Want verdomd, de twaalf liedjes op Crystal Nuns Cathedral mogen er zijn ook. Niet zo lang geleden legden we hier nog uit dat je de platen van Pollard grofweg kunt indelen in twee groepen: de verzamelingen ideeën – meestal herkenbaar aan de grote hoeveelheid tracks op een plaat – en de albums waar hij met wat meer aandacht zijn ideeën uitwerkt, en het echte afgeronde liedjes zijn (al kan hij een echt compleet liedjes als geen ander ook in een track van pak ‘m beet 20 seconden vatten). Crystal Nuns Cathedral valt van a tot z in de tweede categorie.

Met plezier zien we dat Doug Gillard Pollard bijstaat (met verder ook Bobby Bare Jr., Mark Shue en Kevin March) wat garant staat voor messcherpe gitaarrifs. Het hele album is zodoende rijk gearrangeerd en komt je huiskamer binnen denderen. En daarin gedijt de indierock van Guided By Voices.

Crystal Nuns Cathedral is een plaat die wat ‘peinzend’ van aard is. De liedjes van Pollard zijn allemaal hooguit midtempo en met Forced To Sea als sterk voorbeeld weliswaar niet voluit melancholiek, maar ook allerminst vrolijk. Sporadisch gebruik van strijkers benadrukt die contemplatieve sfeer.

This record is a statement, a challenge, a monument, a call to arms. Top this one if you can, this is the new benchmark. Who will best it? Who will try?‘, zo daagt Guided By Voices iedereen uit die ook jacht maakt op het schrijven van het perfecte popliedje. Of maken ze in feite een lange neus naar iedereen die probeert in hun spoor te blijven. Op hun productiviteit staat geen maat. En hun 35ste album telt opnieuw een serie uitstekende pakkende catchy liedjes zoals Eyes Of Your Doctor, Mad River Man, Never Mind The List en Re-Develop, allemaal rechtstreeks uit de school van Hüsker Dü. En ja, deze plaat mag in het rijtje staan van de beste albums van Guided By Voices. Want het is weer een plaat zonder zwakke momenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s