Moskow diskow

Godver, Mark Lanegan is dood… Gezien de toestand in de wereld was het slechts een voetnoot dat Dark Mark – met een stem die liet uitschijnen dat hij bij het ontbijt het liefst een bordje gravel at – ons heeft verlaten, maar toch…  Dat trieste nieuws werd een dag later volledig overschaduwd. 

Het komt niet zo heel vaak voor, maar afgelopen week verging me de lust om muziek te luisteren. ‘For obvious reasons‘: de oorlog in Oekraïne. Ik ging voor de tv zitten om het nieuws te volgen, maar het leek alsof ik naar een herhaling van eerdere oorlogen keek, inclusief alle ellende. Op Facebook volgden al snel profielfoto’s met daarin de Oekraïense vlag verwerkt. Muziekliefhebbers postten de verbasterde tekst van een T.C. Matic nummer: ‘Putin, putain, c`est vachement bien, nous sommes quand même tous des Européens’. Zelf deed ik een duit in het zakje met Gavin Friday’s You, me and world war three en dacht gelijktijdig aan Not another worldwar van de al lang vergeten Urban Heroes. Ook kon ik als cynicus de verleiding niet weerstaan om een foto te posten waarop onze koning Willy het glas heft met tsaar Vladimir in het Heineken House, met de sarcastische opmerking dat onze voormalige Prins Pils een poging heeft gedaan om Putin te vergiftigen met paardenzeik. Allemaal futiel, gratuit en zinloos. Ik moest me ervan weerhouden om niet de zin ‘Je suis Chamberlain’ te posten, ten teken dat appeasement-politiek wederom heeft gefaald en dat we met open ogen en met een ‘gezonde’ handelsgeest in het achterhoofd, in de val zijn gelopen van een autocratische graftak die onder meer een WK voetbal en Olympische Winterspelen in de schoot kreeg geworpen.

Ik hoorde de onder onmacht en hulpeloosheid kreunende leiders van westerse landen, met obligate teksten als ‘ten scherpste veroordelen’ en ‘keiharde economische sancties’. Thierry, Geert en leden van de vereniging ‘Eendracht Bruinhemd’ hoefden niet eens een dickpic te versturen om te bewijzen dat ze een stijf plassertje krijgen van de ‘daadkracht’ van Putin en stilletjes dromen van zoveel macht. De hallucinant gestarte nieuwe omroep ‘Ongehoord Nederland’ (wie heeft de deur open laten staan en de idioten en gifmengers binnengelaten?) vormde het volgende bewijs dat Putin desgewenst kan vertrouwen op een Vijfde Kolonne, mocht hij zijn begerige blik op ons apenlandje laten vallen.

Kwaad en ongerust begon ik me af te vragen welke tegenmaatregelen de (muziek)wereld kan nemen als vergelding voor Putin’s geweld. Ik kwam niet veel verder dan dat elk festival Pussy Riot als headliner zou moeten contracteren. En als dat niet baat, dan rest alleen nog afschrikking. Het ultieme middel, dat Putin met de staart tussen de benen weer in zijn hok laat kruipen, om jankend om vergiffenis te vragen. De druk op de rode knop. De nucleaire optie: stuur De Toppers nog een keer naar Moskou. Dat zal ‘m leren. Don’t fuck with the Dutch!

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s