Big Thief – Dragon New Warm Mountain I Believe In You 

Toen de moeder van Max Oleartchik tijdens een telefoongesprek aan hem vroeg hoe het voelt om voor het eerst in een jaar weer samen met de band muziek te maken, beschreef de bassist dat met een metafoor van het besturen van een draak. De poging om iets te vangen dat dieper, breder en vol mysterie is, is niet nieuw voor Big Thief. Sporen hiervan zijn voelbaar op eerdere albums, maar bereiken een nieuw level op Dragon New Warm Mountain I Believe In You. 

Om nog dieper in te gaan om alles wat de muziek betekent voor de bandleden besloot het viertal om te schrijven over de groei als individuen, muzikanten en gekozen familie en dit op te nemen gedurende vier verschillende opnamesessies. Vijf maanden later was het resultaat maar liefst 45 voltooide nummers, waarvan twintig de door drummer James Krivchennia geproduceerde dubbel-lp DNWMIBIY haalden.  

Het resultaat is, hoe kan het ook anders, gevarieerd. Big Thief had met gemak drie of vier albums kunnen vullen met het nieuwe materiaal. Sterker nog, alleen de nummers op DNWMIBIY hadden twee albums kunnen vullen. Dat de band kiest voor een dubbelaar heeft te maken met het idee om een album te maken waarop de vele verschillende aspecten van Adrianne Lenkers songwriting worden samengevat.  

Maar het heeft ook te maken met de manier waarop het album tot stand kwam. Krivchenia heeft in een interview met Pitchfork uitgelegd hoe dat zit. Dat muziek beter klinkt als mensen het samen spelen. Dat ze het zouden kunnen editen en bijwerken in de mix, maar dan zouden ze net zo klinken als iedereen die dat trucje toepast. Lenker had dat ook gemerkt bij het maken van haar solo-album. Het klinkt hoe het klinkt, zolang het maar klinkt als Big Thief die muziek maakt. En ook al klinkt het dan raar, grappig of slecht, dat is dan wat het is. 

Het is precies dát, wat DNWMIBIY zo’n bijzonder fijn album maakt. Het vraagt aan de ene kant om onbevooroordeeld luistergedrag, want er zullen nummers tussen zitten om te herkauwen, maar ook waardoor je direct gegrepen wordt. Wie openstaat voor die bijna kinderlijk onbezorgde mix zal ongetwijfeld de onbevangenheid – ze gaven de voorkeur aan first takes – die Big Thief op dit album tentoonspreidt waarderen. 

Ik word direct gegrepen door openingsnummer Change. Onlangs las ik ergens dat je beter in het diepe kunt springen omdat het ondiepe zeer doet. Daar moest ik aan denken toen ik Lenker hoorde zingen over het omarmen van verandering. Ze doet dat op eenvoudige, maar doeltreffende wijze en Change voelt daarom als de oprechte welkomstknuffel, waardoor ik me als luisteraar gelijk geborgen voel, ook al klinkt het nummer dat volgt, Time Escaping, best vreemd. Ook Spud Infinity, dat eerder als single uitkwam, is even wennen. Het is zo’n typisch countrynummer dat niet gespeend is van humor en toch een diepere boodschap heeft. (popquiz-feitje: een broer van Lenker speelt mondharp op dit nummer) 

Een van de hoogtepunten is het titelnummer. Lenker zingt het met zo’n zachte stem, dat het toch al tere liedje, een extra fragiel laagje krijgt. Overigens kan je dat ook letterlijk nemen, want in het nummer is het geluid te horen van brekende ijspegels. Halverwege het album staat Blurred View, dat een bijna triphop-achtige beat heeft. No Reason valt op door het prettige refrein en door fluitspel, dat op de rest van het album ontbreekt. Het wordt gevolgd door het hypnotiserende Wake Me Up To Drive, waardoor je vanzelf zin krijgt om in je auto te stappen en te zien waar je uit komt. Op Love Love Love is een gesmoorde slide te horen, wat enigszins vervreemdend overkomt, een effect dat eerder Little Things ook al had. Het zijn de lastig te plaatsen nummers, die direct binnenkomen, maar toch ook het herkauwen goed kunnen gebruiken.  

Het idee voor Dragon New Warm Mountain I Believe In You ontstond tijdens de Europese tournee in 2019. Big Thief had dat jaar de albums U.F.O.F. en Two Hands uitgebracht. Anders dan op deze strak geproduceerde albums, besloot de band om het touw enigszins te laten vieren – to loosen up – en het resultaat is er niet minder om. Sterker nog, ondanks dat het album zo vroeg in het jaar uitkomt, doet het een serieuze gooi om hoog in de jaarlijstjes van 2022 te belanden. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s