Animal Collective – Time Skiffs

Misschien kun je het zien als een interessant kijkje in de keuken van Animal Collective. Het nummer Prester John is het resultaat van het samenvoegen van twee liedjes; een geschreven door Avey Tare, de ander door Panda Bear. Als je dan gaat luisteren is het zoeken naar waar de las ligt. Maar misschien is die wel gewoon na 5 minuten als het nummer eindigt en na even stilte een instrumentaal vervolg start dat op geen enkele manier iets met het voorafgaande te maken lijkt te hebben. Elke andere willekeurige band had dat als een ‘interlude’ op het album gezet. Zo niet Animal Collective, die definiëren het als één song.

Even wonderlijk als de bijnamen van de bandleden – Avey Tare (David Portner), Panda Bear (Noah Lennox), Deakin (Josh Dibb), Geologist (Brian Weitz) – is nog altijd de muziek van Animal Collective. Ze worden al snel ingedeeld in de ongrijpbare groep ‘experimenteel’, maar als je luistert naar Time Skiffs, hun eerste album sinds 2016, valt vooral op hoe makkelijk het naar binnen glijdt. Experimenteel doet snel denken dat het ingewikkeld en ontoegankelijk is, daar is hier geen enkele sprake van. Nee, het gezelschap uit Baltimore betovert juist met wonderschone liedjes met veel melodie en warme klanken. Het experimentele zit ‘m misschien in de verassende keuzes die ze maken, eigenaardige wendingen soms in de arrangementen, en vooral in het instrumentarium dat wordt ingezet om tot dit wonderschoons te komen. Want luister toch eens goed, wat hoor je allemaal gebeuren in die nummers? Het is alsof je een sprookjesbos inwandelt, waar overal vandaan geluiden komen die als bij toverslag coherent samenvallen en muziek blijken te vormen. Speel met dit album eens het spel waarbij je dan eens focust op de details, en dan weer uitzoomt om het geheel te horen. Het is als de hoes van de plaat: het lijkt een rommelig patchwork van stoffen, beelden en tekeningen, maar door je oogwimpers bekeken vormt het ook een geheel.

Ga vooral luisteren naar de negen liedjes op Time Skiffs, maak eens kennis met de kronkels in het brein van de Amerikanen. Het verrijkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s