Boy Harsher – The Runner ( Original Soundtrack)

Het duo dat Boy Harsher vormt, zanger/tekstschrijver Jae Matthews en producer Augustus Muller, leerde elkaar kennen tijdens hun filmstudie. Helemaal verrassend mag het dus niet heten dat de twee nu eens naast muziek ook een korte film hebben gemaakt, The Runner getiteld. Hun vijfde album is de soundtrack bij die film.

De plaat is in een duistere periode ontstaan. Bij Matthews werd vastgesteld dat hij aan MS lijdt. Rond die tijd maakte Muller een reeks stemmige instrumentale stukken, zonder een idee te hebben welke richting het uit zou moeten gaan. Voeg daarbij de pandemie, de onzekerheid en verruwing in de wereld, en je zult begrijpen dat het hoofd van het duo, dat zich normaal uitleeft in darkwave en industrial, nu even niet stond naar het maken van stampende dansbare muziek. Fantasieën over een door het bos rennende vrouw leidde tot het scenario van een korte horrorfilm en de instrumentale probeersels vonden hun weg naar deze bijpassende stemmige soundtrack. En eigenlijk ook een soort van soundtrack voor deze tijd.

Stemmig trapt het album dan ook af. Tower is een track die je je goed kunt voorstellen als begeleiding bij beelden uit een film als Blade Runner; inktzwart, pulserend en dreigend. Uitgevoerd in prachtig vintage klinkende synthklanken, die doen herinneren aan Depeche Mode en in de sfeer de meest donkere tracks van Massive Attack. Toch is het niet enkel treurnis. Naast nummers die angst, horror en dreiging verbeelden in muziek, zijn er ook luchtiger tracks. Autonomy bijvoorbeeld, met een gastoptreden van Lucy, is gebouwd op een luchtig dansbaar ritme en vintage synths die lichte melodielijnen neerzetten. En Machina combineert een baslijn die zo van New Order had kunnen komen met het liedje lijkt gestolen uit de catalogus van The Human League. Dit liedje is gezongen door ‘Ms. Boan’ Mariana Saldaña. Het klinkt zo retro als de pest, maar zeker niet onaangenaam.

Een vertoning van de film The Runner van Boy Harsher stond op het programma van het Haagse festival Grauzone. Zoals bekend is dat festival verplaatst naar juni; over de gevolgen voor het programma is nog niets bekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s