Remy van Kesteren – Places I May Have Visited, People I May Have Met Pt. 1  

De harpist Remy van Kesteren behoort tot de groep muzikanten die de afgelopen periode heeft aangegrepen om te componeren. Hij begon vanaf de avond voor de eerste lockdown miniaturen te schrijven in zijn studio. Het resultaat is een viertal ep’s waarop Van Kesteren laat horen hoe hij de afgelopen anderhalf jaar is doorgekomen. 

Net als op zijn vorige album An Alternative Soundtrack To The Motion Picture The Red Turtle, schetst Van Kesteren op Places I May Have Visited, People I May Have Met verschillende werelden met zijn composities. Op Places (…) Pt.1 staan vier nummers die zijn ontstaan door verbeelding en herinneringen: “Ik stelde me een plek voor, beeldde me een gesprek in, verzon een ontmoeting, zag een plein vol mensen of een uitgestrekte kust. Soms leidde het tot een improvisatie, soms tot een loop, dan weer ontstond er een volledige compositie.”  

Anywhere But Here is een rustgevend en troostrijk. Het neoklassieke nummer neemt de luisteraar aan de hand weg van de buitenwereld en wenkt hem naar binnen. Hoewel overduidelijk harp, heeft het getokkel soms wat weg van een akoestische gitaar en het is dan niet moeilijk om zich op een zonnig plein in Spanje te wanen. De titel is dan ook zeer toepasselijk gekozen. Amanuel is rustiger en nodigt zo mogelijk nog meer uit om naar binnen te keren. De vraag is of wij Amanuel leren kennen, of dat het andersom is en wij ons door de muziek meditatief voor hem openstellen. Dit in tegenstelling tot Addis, dat ons bij de kladden pakt en lijkt aan te sporen om er hoe dan ook van te maken. Ook dit nummer begint rustig, maar er zit een zekere opbouw in die ervoor zorgt dat laag voor laag een gevoel van urgentie zich van ons meester maakt. Akaishi tenslotte, klinkt exotischer, zoals de naam ook doet vermoeden, maar is desalniettemin een toegankelijk nummer waarop pop en klassiek tegen elkaar aan schurken. 

Zelf zei Van Kesteren over dit project: “Reizen en vooral de onverwachte ontmoetingen die daarmee gepaard gaan zijn misschien wel de grootste inspiratiebron voor mijn muziek. Precies die elementen van het leven waren de afgelopen anderhalf jaar nagenoeg verdwenen. Maar muziek vindt altijd een weg. Als het niet van buiten naar binnen komt, dan komt het van binnen naar buiten.”  Ik heb daar niets aan toe te voegen, behalve dat ik het niet verwonderlijk vind dat engelen met harpen worden geassocieerd. Wat een mooie plaat. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s