This Beautiful Mess is terug: ‘We krijgen veel meer aandacht dan we hadden verwacht’ 

Op de radio komt af en toe ineens weer een liedje voorbij van een oude bekende: This Beautiful Mess. De band beleefde zo’n tien tot vijftien jaar geleden hoogtijdagen; ze tourden in het buitenland en stonden op festivals. En toen hield het op. Nu is er na een pauze van tien jaar een nieuw album getiteld Second Mountain Songs van een band die er weer zin in heeft.

Second Mountain Songs klinkt vertrouwd. This Beautiful Mess pakt de draad op met melancholische indie, intelligent in elkaar gezette liedjes, goed klinkende kwaliteitspop. Niet ruig, geen rauwe randjes maar wijds en warm, geproduceerd door Martijn Groeneveld. De ervaring druipt er vanaf, evenals de passie om muziek te maken die je raakt. Alle vijf zijn vaardige muzikanten, met voorop Arjen van Wijk die op de nieuwe plaat weer prachtig zingt.

Na jaren veel op pad te zijn geweest met de band kwam er een jaar of tien geleden een punt waarbij verschillende bandleden andere zaken voorrang wilden geven. Een medische studie moest afgerond, er waren trouwplannen, de behoefte aan een stabieler inkomen ontstond. Zoals dat met veel bands gaat, komt er een moment dat de leden een volgende levensfase in gaan en de machine piepend en krakend tot stilstand komt. Het is te merken aan Van Wijk dat hij het nog steeds moeilijk vindt om te zeggen dat This Beautiful Mess is gestopt, er bewust een punt achter zette. Want zo gaat het immers vaak niet. Meestal is het als een nachtkaars… 

Wat This Beautiful Mess ooit deed resoneert kennelijk nog steeds. Begin 2019 kreeg de band een bericht uit Duitsland met een uitnodiging voor een reünietour. De bandleden zien elkaar nog altijd als vrienden en bespraken het voorstel bij een nieuwjaarstreffen. „Blijkbaar stonden de neuzen een kant op. ‘Daar hebben we wel zin in’, was de conclusie. Ik ben nooit gestopt met muziek maken. Ik was dus wat verbaasd dat iedereen dat nu weer wilde”, vertelt Van Wijk. 

Van die tour door Duitsland is vooralsnog niks terecht gekomen. Corona gooide roet in het eten. Maar de uitnodiging leidde er wel toe dat de band voor het eerst in tien jaar weer bijeen kwam om muziek te maken. „En al gauw was er de prikkel om nieuwe dingen te maken”, verhaalt de frontman. Hij is al die jaren muziek blijven maken, geeft muziekles op een school in Capelle aan den IJssel en is betrokken bij tal van muziekprojecten (Vandryver, Herbergen). Dat gold niet voor verschillende van zijn bandmaten. Een enkeling had jaren niet of nauwelijks een muziekinstrument aangeraakt. De drummer heeft wel een eigen studio maar drummen…, nee. En toch vielen de puzzelstukjes weer snel op zijn plaats toen de band weer bijeen kwam. ‘Chemie’, is het cliché. „Ja, ik heb dat woord de laatste tijd een paar keer gebruikt om dit te beschrijven. Maar het is gewoon echt zo. Dat gebeurt als je met een groep mensen bijeenkomt waar je al sinds je twintigste mee samenspeelt.”

In 2019 is zo het materiaal voor Second Mountain Songs geschreven. In de zomer van 2020 in een dag opgenomen in de Utrechtse studio van Martijn Groeneveld – „dat is snel, maar we hadden ook zoveel tijd om te oefenen met al die uitgestelde shows” – en de release in verband met corona zo’n beetje een jaar uitgesteld tot het najaar van 2021. Op die plaat horen we de band zoals we die nog kennen uit het verleden. „Maar het meest tevreden ben ik over dat je duidelijk This Beautiful Mess hoort, maar het toch niet klinkt alsof je luistert naar een ‘tribute band‘ of 90’s-act. Ik heb niet het idee dat we iets ouderwets doen, het is geen herhaling van zetten. Er zit progressie in”, meent Van Wijk.

De reacties op hun nieuwe werk én hun wederopstanding bevestigen dat beeld. „We krijgen meer aandacht dan we hadden verwacht. We merken aan de reacties dat we een aanhang hebben opgebouwd in die tijd. En die is best wel trouw. Toen we onze plannen bekend maakten via Facebook hebben we laten weten dat we het alleen op onze eigen DIY-manier wilden doen. En dat we eerst 100 albums vooraf wilden verkopen. Dat hadden we in een weekend. Dat is heel leuk. We hebben nu kortgeleden een release show gedaan voor de mensen die de plaat vooraf hadden besteld. Ja, er waren ook vrienden en familieleden, maar die andere helft zijn echt fans. Het is grappig die te ontmoeten en er een praatje mee te hebben en te merken hoe lang die al me je meegroeien. Die waardering, die is heel bijzonder.”

Die waardering is volgens Van Wijk niet gekleurd door de christelijke signatuur dat aan de band kleeft. Wie gaat zoeken naar informatie over de historie van de band, komt dat overal tegen: ‘This Beautiful Mess is een Nederlandse christelijke indierockband’ meldt Wikipedia. „Ik heb niet het idee dat we ons zo in de markt zetten”, zegt Van Wijk daarover. Het is een label. Maar binnen onze band is het al verschillend. Ik geloof en dat heeft sporen in mijn teksten en in mijn beleving van muziek. Maar we passen niet in dat hokje en hebben ons daar nooit iets van aangetrokken. Wij spelen overal waar ze ons willen hebben.” Van Wijk zegt dat hij nooit heeft gemerkt dat de muziek van de band er anders door wordt beoordeeld. „Dat is hokjesdenken en dat past niet bij muziek vind ik. Je vindt het mooi of wordt eer door geraakt of niet.” Ziet Van Wijk het dan niet als een opdracht om zijn geloof uit te dragen via zijn muziek? „Ik zie het als mijn opdracht zo goed mogelijk muziek te maken. Dus dat”, zegt hij lachend.

„We hadden natuurlijk geen slechter moment kunnen uitkiezen om weer bij elkaar te komen en een nieuw album uit te brengen” grapt Van Wijk. Nu de plaat met een jaar vertraging dan toch is verschenen, hoopt de band ook met live-shows de draad weer te kunnen oppikken. Dat hun nieuwe werk op de radio wordt gedraaid is in die zin bemoedigend. „De ambitie is om dit te blijven doen en het op een zeker niveau te houden. We werken aan nieuw materiaal maar willen nu eerst deze nieuwe liedjes gaan spelen. We zijn niet meer zo als vroeger bezig met doelen en het ambitieniveau stel je een beetje bij. Want we kunnen niet meer drie of vier shows per week spelen. Af en toe een clubtour vind ik al heel tof. Maar er is nog de tour naar Duitsland en ook uit Scandinavië is er belangstelling, dus we hebben voor de komende jaren genoeg te doen”, grinnikt de frontman.

De vier van… Arjen van Wijk, This Beautiful Mess

Welke albums hebben de muzieksmaak van Arjen van Wijk gevormd?

Radiohead – Ok Computer: „Die plaat was mijn bekering. Echt een mijlpaal. Ik was dacht ik een jaar of 19 en ik weet nog dat ik ‘m op cd heb gekocht, maar ik heb meen ik mij te herinneren wel gewacht op een aanbieding.”

Sufjan Stevens – Michigan: „Eigenlijk nog voor zijn doorbraakplaat, maar Michigan vind ik erg mooi.”

The Innocence Mission – Birds of My Neighborhood: „Dit is misschien een wat minder bekende band. Qua sound een invloed, we houden als hele band hiervan. Met name hun gitaarsound en hoe open het klinkt. Het is een beetje wave-achtig en lijkt op The Sundays, maar dan beter uitgekristalliseerd en meer artistiek.”

Nick Cave & The Bad Seeds – Push The Sky Away: „Deze plaat was voor mij een herintroductie met zijn werk, maar daarna was ik weer helemaal fan van Nick Cave.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s