There’s a riot goin’ on

Afgelopen week werd maar weer eens duidelijk dat aan sommige specimen de betiteling ‘homo sapiens’ vergooid is. Het bezit van een glazen bol is ook geen vereiste om rellen te voorspellen (Kaiser Chiefs). Gooi er een persco van het olijke duo Mark & Hugo tegenaan en binnen no time weet je: There’s a riot going on (Sly & the Family Stone/Monophonics). De uit anarchistische hoek overgewaaide slogan Macht kaputt was euch kaputt macht (Ton Steine Scherben) is ook al aan inflatie onderhevig, gezien het feit dat vooral auto’s, scooters terrassen en al wat in de fik kan gaan naar de verdommenis moeten worden geholpen. Ach ja, de moederneukende politie en moederneukende justitie, die hebben het gedaan. ACAB en Fascist cops (The Kids) natuurlijk. Komaan jongens, ‘get a life!’ Opmerkelijk: de vrouwen die door een glazen plafond willen breken, desnoods middels een baksteen, waren weer zwaar ondervertegenwoordigd op Urk, in Rotterdam, Den Haag, Stein, Roermond en andere plaatsen waar de met de hersens van een amoebe uitgeruste ‘verzetsstrijders’ ten tonele verschenen. Rellen als tijdverdrijf, terwijl er toch nuttigere, aangenamere en vooral minder overlast veroorzakende hobby’s zijn. Ik noem maar wat: macrameeën, bloemschikken, punniken. Maar nee, The kids wanna riot (The Products).

Verveling, frustratie, uitzichtloosheid. Sociologen zijn er als de kippen bij om de rellen te duiden en te verklaren. In minder verdachte tijden werd er door gasten met een slechte werparm of wat minder knokbereidheid naar een instrument gegrepen. Et voilá: punk was geboren. Het leverde onder meer muzikale splinterbommetjes op zoals Boredom (Buzzcocks), Of de dan nog niet gestroomlijnde synthpop van Soft Cell (Frustration). Voor de wat teerder besnaarde zieltjes en om de genderdiversiteit wat te verhogen: Anohni (voorheen Antony & the Johnsons) bezingt Hopelessness. Voor wie nog in contact staat met z’n innerlijke Neanderthaler en deze ruim baan wenst te geven: de Euromasters (hallo Rotterdam!) bieden uitkomst. Alles naar de klote!, het bekt misschien wat makkelijker dan ‘Nee tegen 2G’ en het scheelt tijd, werk en energie stoppen in een spandoek.

Feitelijk is elk woord gewijd aan de sneue testosteronbommetjes die hun Teenage kicks (Undertones) uit relschoppen halen er één te veel. Liever een plaatje draaien. Riot in Lagos (Ryuichi Sakamoto) bijvoorbeeld. Een veel beter tijdverdrijf. En bij een volgende lockdown ligt er nog een punnikwerkje op me te wachten.

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s