Babs – Ruimtevrees

Maak kennis met Babs: rapper, producer en songwriter met een missie. Ze komt op te voor vrouwen en gender-nonconforming muzikanten in de muziekindustrie. Op haar debuut-ep staat het thema ‘hokjesdenken’ centraal, maar daar kun je gerust ‘hokjes doorbreken’ van maken; met Ruimtevrees maakt Babs een statement tegen labels en zwart-witdenken en viert ze diversiteit.

Beetje Bi mag dan heel catchy zijn en poppy verpakt, de tekst geeft een kwetsbaar inkijkje en behandelt een serieus onderwerp dat veel queer¹ mensen zullen herkennen: dromen van een tijd waarin niemand hun seksualiteit of genderidentiteit hoeft toe te lichten, uit te leggen of te verdedigen. Een utopie, waarin niet cis-hetero² zijn zodanig normaal is, dat iedereen een beetje bi is. Hoe makkelijk het zou zijn, als iedereen je begreep. Hoe de liefde zou overheersen, en veiligheid ook voor queer personen gegarandeerd is.

“Als cis³ kan het zijn dat je niet ziet wat er mis is,” klinkt het in Die/Hun. Maar dat is geen probleem, want Babs legt het je haarfijn uit: “Niet iedereen is zo binair als formules in je GR,” rapt ze, waarbij ze refereert aan een grafische rekenmachine en non-binaire⁴ personen. De catchphrase “Die/Hun, Zij/Haar, Hem/Hij […] voor jou een woord, voor een ander identiteit,” legt de nadruk terecht op hoe het ‘m soms in kleine dingen zit. Bijvoorbeeld of je iemands genderidentiteit en de daarbij behorende persoonlijke voornaamwoorden respecteert. De rapper spreekt hen die dat niet doen aan en ook het al dan niet respecteren van iemands deadname⁵ komt aan bod.

In Vermijd ’t Verwachte snijdt Babs een ander belangrijk, actueel punt aan: de druk die generatie Z ervaart (of zichzelf oplegt). Presteren, torenhoge latten en eraan onderdoor gaan. Ze spreekt ons rechtstreeks toe en windt er geen doekjes om: “Kijk wat het met je doet / Je bent net in de twintig en nu al levensmoe.” Maar, ze wil ons ook meegeven dat we trouw moeten blijven aan onszelf, dat we onszelf moeten vertrouwen en dat we op onszelf kunnen bouwen. “Het waren jouw daden die je verder brachten.” Daarnaast stelt de rapper uit Leiden scherpe, tot reflectie leidende vragen: “Bewijs te veel, altijd een prestatie / Is het compensatie voor een situatie waarin jij onderschat werd? / Doe je het voor hen? / De drang je te bewijzen aan iemand die je niet kent.”

Een scherpe pen en aanstekelijke beats sieren Babs en karakteriseren de muziek op Ruimtevrees. De vileine maar onvoorstelbare energie belichaamt de wil die onder steeds meer jongeren leeft om te vechten voor gelijkheid. Dit is wat er moet veranderen en dit is hoe we het gaan doen: wen er maar aan.

Noten
¹ Queer is een overkoepelende term voor iedereen die zich niet identificeert met de standaard heteronorm – of dat nu geldt voor diens gender of seksualiteit.
² Cis-hetero, ook wel afgekort als cishet, houdt in dat iemands genderidentiteit overeenkomt met diens geboortegeslacht en dat deze persoon heteroseksueel is. Door velen gezien als ‘de norm’.
³ Cisgender, ook wel afgekort als cis, betekent dat iemands genderidentiteit overeenkomt met diens geboortegeslacht.
⁴ Een non-binair persoon is iemand die zich niet als man en niet als vrouw identificeert.
⁵ Een deadname is de naam die iemand bij geboorte aangewezen kreeg of vroeger gebruikte, voordat deze bewust werd veranderd. Dit is vaak het geval bij transgender en non-binaire personen in transitie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s