Ilsha – Dive

Dive is het debuut van de Rotterdamse band Ilsha. Ilsha is een muzikaal project van zangeres/gitarist Ilse Hamelink, die je zou kunnen kennen van de band Herrek. Hoewel deze plaat een soloproject is, krijgt ze hulp van diverse leden van Herrek, zoals Gerrit van der Scheer (Bonne Aparte) en Floyd Atema (Herrek). Ook Aino Vehmatso (The Secret Love Parade) is van de partij en samen zorgen ze voor stemmige en dromerige nummers, die soms enigszins middeleeuws aandoen met Ilsha als bard die haar verhalen vertelt bij lieflijk getokkel en eenvoudige beats. 

Overigens zijn die beats wel gevarieerd, want op openingsnummer Dive wordt niet alleen het drumvel ook de drumstokken zelf als percussie gebruikt. Anders dan bij Herrek, waar Hamelink Van der Scheer zo mooi aanvulde, draait het hier volledig om háár stem en zijn het de muzikale arrangementen die vaak laag voor laag worden toegevoegd om het perfecte plaatje te creëren, zoals gebeurt op Mountains, dat zo zorgvuldig wordt opgebouwd, dat we vanzelf bij de hand worden genomen en tijd kortstondig lijkt te stollen.   

Op Dear Tree maakt het traditionele geluid een weinig ruimte voor een moderner geluid. Met name de intro biedt ruimte aan elektrische gitaar, maar al gauw wordt het nummer toch weer esoterischer en klinkt het meer als traditionele folkmuziek. Zowel de repetitieve zanglijnen als de rustgevende melodie zorgen voor een haast meditatieve flow die eigenlijk op de gehele ep bestaat. Op Shimmering Lakes horen we een mooie break met violen en percussie, die zowel opzwepend als meeslepend is, zonder dat het de innerlijke rust verstoort. Dive wordt afgesloten met het langste nummer, Black Hands, dat wat onheilspellende momenten kent, alvorens het heel langzaam wegsterft in een minimalistische outro 

Dive is een folkalbum met fluweelzachte muziek waarop het gemakkelijk wegdromen is. Het is goed mogelijk dat de ep melancholische gevoelens oproept, maar dat zal eerder kalmerend werken dan dat je er neerslachtig van wordt, want daarvoor klinkt de muziek te vredig en zit er te veel licht in de duisternis die sommige nummers enigszins kenmerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s