Black Marble – Fast Idol

Black Marble is in feite een project in Brooklyn, New York, met als inspirerende voorman Chris Stewart. Hij is thuis in elektronische muziek. Fast Idol is het vierde album dat onder deze naam is uitgebracht. De plaat is een tijdmachine. We reizen terug naar het hoogtepunt van synthpop in de jaren tachtig. Black Marble gebruikt retro klinkende drummachines die al direct het jaren tachtig geluid oproepen. Voeg daarbij de synths en geluidseffecten die bij het genre en die tijd passen en een monotone, ietwat afgeschakelde zangstem er bij, en we zijn waar we wezen willen. Fast Idol is dan ook een plaat die liefhebbers van die sound – wellicht uit pure nostalgie – zal aanspreken.

Niks mis mee. Want Black Marble oftewel Chris Stewart weet goed waar hij mee bezig is. De instrumenten klinken als een klok, de sound is zo authentiek als het maar kan. Elke track op het album is een puzzel welke acts uit dat lang vervlogen tijdperk nu weer ter inspiratie hebben gediend. We horen natuurlijk New Order, maar ook de sizzelende doorlopende synth uit Don’t You Want Me Baby van Human League langskomen (luister maar naar Try), dan weer is het zo poppy als Pet Shop Boys, en de synths hebben we heel vaak gehoord in de eerste paar platen van Depeche Mode. Een enkele keer mogen ‘echte instrumenten’ de hoofdrol pakken, en de eerlijkheid gebiedt dat dit wel de meest aansprekende momenten op Fast Idol zijn. Say It First bijvoorbeeld, dat wordt gedragen door een prima baslijn, die net wat meer diepte en dus reliëf geeft aan de sound.

Waar Fast Idol mank aan gaat is de onafgebroken matte sfeer die elf nummers, 52 minuten lang wordt volgehouden. Het is daarom een klus de plaat uit te luisteren, nee, dat zeg ik verkeerd, de plaat luister je zonder moeite helemaal uit maar verdwijnt op een gegeven moment zo naar de achtergrond dat je het nauwelijks nog opmerkt. Het is per saldo een saaie plaat. Dat komt vooral door de vlakke composities, liedjes die maar door malen, zonder echte aandachtstrekkers.

Black Marble komt in het voorjaar naar Rotterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s