Partikul – Related Memories

België heeft altijd aardige electrobands voortgebracht. De electronic body music van Front 242 natuurlijk, maar ook de scene rond Luc van Acker met lijntjes via Minimal Compact naar de Engelse avantgarde van Wire leverde een geheel eigen geluid op. Partikul is een Brussels duo dat voortborduurt op die traditie en op hun album Related Memories raken ze de bijbehorende sfeer in de roos.

Het geluid van Partikul is nadrukkelijk elektronisch. Drummachines, zagende synths en de zang in mineur geven smoel aan de licht duistere melancholische muziek van de band die zich zegt te laten inspireren door voorbeelden als Lydia lunch, Boy Harsher, The Soft Moon, Tuxedomoon en Nitzer Ebb. De kenners weten dan genoeg. Bij het beluisteren van Related Memories komen herinneringen aan de donkerste perioden in de jaren tachtig al snel bovendrijven. Wij horen met name ook invloeden van New Order en The Cure terug. Maar zie daar maar eens aan te ontkomen als je dit straatje inwandelt.

Veel meer om het lijf heeft Partikul niet. Een nummer als Free Dolls is opgebouwd rond een fel klinkende drummachine en powerchords op een overstuurde gitaar. Te simpel en te cliché in dit genre om echt te boeien. Partikul lijkt daarom vooral een jaren tachtig coverband te zijn. Maar dan een die er voor kiest om het niet altijd even sterke eigen materiaal te spelen. En daarmee bestemd lijkt om met name wie terug verlangt naar die tijd te bekoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s