Nevermind: the bollocks

Als stukjesschrijver over muziek geniet je bepaalde privileges.  Zo mocht ik afgelopen week, op kosten van dit medium, enkele dagen all inclusive verblijven in Seattle. De reden voor dit snoepreisje? Een exclusieve luistersessie van de 8 (!) lp’s tellende heruitgave van Nirvana’s klassieker Nevermind, die dit jaar 30 kaarsjes uitblaast. Voor de gewone sterveling straks in de winkel voor een luttele 200 spijkers en aan de man/vrouw gebracht onder het motto ‘teenage angst has paid off well’. Onderstaand de bevindingen na beluistering van dit kleinood.

Lp 1 bevat de geremasterde opnames van Nevermind. Na 30 jaar nog steeds een kopstoot van een album, dat de ingedommelde rockwereld destijds een ferme schop onder de kont verkocht. In bloom, Breed, Territorial Pissings en het inmiddels tot in elke zichzelf respecterende karaokebar doorgedrongen Smells Like Teen Spirit klinken drie decennia na dato nog altijd als een klok.

Lp 2 bevat outtakes van de Nevermind-sessies, waaronder zeldzame coverversies van onder andere Abba’s Thank You For The Music, een verschroeiende uitvoering van Rick Astley’s Never Gonna Give You Up en een snoeihard Mon amour van BZN. Nirvana-watchers wisten al dat Kurt Cobain en de zijnen hun inspiratie onder meer haalden uit de Nederpop, maar dit komt als een complete verrassing.

Lp 3 omvat een integrale versie van Nevermind door Spencer Elden – de baby op de iconische Nirvana-hoes – plus diens covers van Pink Floyd’s Money, Take The Money And Run van de Steve Miller Band en Money’s Too Tight To Mention van Simply Red.

Lp 4 beslaat de periode vóór Nevermind. Sessies uit het oefenhok, demo’s en prille live-opnames, zoals die van het allereerste Nirvana-optreden voor drie man en een paardenkop in het tuinschuurtje van de ouders van Dave Grohl. Hoewel de geluidskwaliteit te wensen over laat – de ouders van Grohl bestonden het om tijdens het optreden het gras te gaan maaien, hetgeen de opnames overstemt – desondanks een tijdsdocument dat te koesteren valt.

Lp 5 wordt gevuld met een spoken word recital van alle teksten op Nevermind door Courtney Love, die na stevige onderhandelingen akkoord ging met het uitbrengen van deze luxe boxset.

Lp 6 is gewijd aan het muzikale pad dat Kurt Cobain aflegde alvorens tot deze klassieker te komen. We horen Cobain op de lagere school tijdens blokfluitles, een eerste vingerwijzing naar toekomstig wereldsucces middels een opname van een gitaarles, waarbij Cobain een wankel begin van House Of The Rising Sun uit de snaren perst en Debaser van Pixies, door Kurt gezongen onder de douche.

Lp 7 is gewijd aan de familieman Cobain. We horen hier de eerste woordjes van dochter Frances Bean Cobain, de slaapliedjes die Kurt voor haar zingt, de echtelijke ruzies tussen Cobain en Love en intieme opnames uit de echtelijke sponde.

Lp 8 tenslotte maakt ons deelgenoot van alle scheten en boertjes die het Nirvana-trio heeft gelaten tijdens de Nevermind-sessies. Springen er qua muzikaliteit en volume uit: The Taco (by Krist Novoselic), The Budweiser (by Dave Grohl) en een toonvast geboerd Come As You Are door Cobain.

Deze superdeluxe boxset bevat tevens diverse kleinoden, waaronder een draadje van het vest van de Nirvana-frontman, zoals gedragen tijdens de MTV-Unplugged sessie, een op een schaal van 1:25 uitgevoerde replica van het geweer waarmee Kurt Cobain zich naar de eeuwige rockvelden schoot en een coupon die recht geeft op 5% korting op de ultieme, 12 lp’s tellende re-issue van Nevermind die over vijf jaar verschijnt.

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s